Кучма знову підклав депутатам мажоритарну свиню

Субота, 9 червня 2001, 18:34
Президент Кучма не збирається підписувати новий закон про вибори народних депутатів, в якому 335 депутатів обираються за партійними списками. Він переконаний, що цей закон обмежує права громадян України.

"Я вважаю, що ці ігри - в інтересах політичних партій - які відбуваються в парламенті, не роблять честі керівникам партій і фракцій, що відстоюють цю позицію. На цьому етапі розвитку суспільства не можна проводити вибори на пропорційній основі", - сказав він в інтерв'ю журналістам у літаку на шляху до Києва з Італії.

"Сьогодні і так люди практично не знають, хто в них депутат", навів довід Кучма. Якщо ще скоротити вдвічі кількість депутатів, що обираються за мажоритарними округами, люди цих депутатів "більше не побачать", говорить він.

"Чиї інтереси потім захищатимуть політичні партії, які пройдуть до парламенту? Зі всією відповідальністю хочу заявити, що більшість партій захищає свої власні інтереси!".

Кучма вважає, що лідерам партій варто "почитати Конституцію". "Вони забирають у громадянина право голосувати за того, за кого вони хочуть, і самим брати участь у виборах".

А ще подивіться, хто "очолює список політичного бюро цих партій", продовжував президент - "ці особи хочуть завжди сидіти у парламенті, а потім, якщо хтось попаде з народу, ми знаємо, за що туди попадають".

Тут ось "головні питання" не вирішені, наприклад, не прийнятий Податковий кодекс, закон про судоустрій, а депутатам вистачає часу протягом кожної сесії "ухвалювати закон про вибори", не угамовується гарант. "Це закон для депутатів, а не для людей", - закінчив він.

7 червня Верховна Рада України 289 голосами ухвалила закон про вибори, що передбачає пропорціонально-мажоритарну систему, причому 335 депутатів мають обиратися за партійними списками, 115 – за мажоритарними округами. Нинішній парламент обирався за співвідношенням 50 на 50, тобто по 225 - від округів і від партій.

Зауважимо, що закон про вибори народних депутатів вже неодноразово ветувався президентом. Перед парламентською гонкою 1998 року закон було прийнято безпосередньо перед виборами, і тільки тому Кучмі довелося його підписати. Зараз до виборів залишилося 10 місяців. А до формування виборчих комісій і початку організаційної роботи - ще менше.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Читайте також

335/115. Модель для складання

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News