БАШУКА ВИПУЩЕНО ІЗ СІЗО

Вівторок, 3 липня 2001, 16:34
Із слідчого ізолятора випущено останнього обвинуваченого у справі захоплення офісу КПУ – лідера незареєстрованої організації "Самостійна Україна", Олександра Башука. Він звільнений з-під арешту за підпискою про невиїзд.

Так вирішив голова Мінського районного суду Києва Олександр Гріненко, взявши до уваги стан здоров'я підсудного, заяву Башука про те, що він не збирається переховуватися від суду, а також те, що на його утриманні знаходиться малолітня дитина. "На основі цього суд змінив запобіжний захід і звільнив його в залі суду з-під арешту на підписку про невиїзд", - сказав адвокат членів "Самостійної України" Сергій Крижановський. З його слів, у судовому засіданні оголошена перерва до 10 липня.

Члени незареєстрованої організації "Самостійна Україна" захопили будинок ЦК КПУ у Києві 9 березня 2000 року. Вони облили декількох людей і приміщення бензином і втримували будівлю понад 12 годин. Вимогами учасників акції були: заборона Компартії, вихід з СНД, виведення Чорноморського флоту Росії з території України, виплата зарплат і пенсій.

По цій кримінальній справі проходять 12 осіб. Лідеру "Самостійної України" Башуку пред'явлене обвинувачення за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України - організація захоплення будівлі ЦК КПУ, нанесення тілесних пошкоджень, псування і знищення колективного майна, залучення до злочинної діяльності неповнолітніх, крадіжка документів.

Інші учасники організації звинувачуються в захопленні приміщення, нанесенні тілесних пошкоджень, у псуванні і знищенні колективного майна. У справі фігурують 10 постраждалих, яким були заподіяні тілесні ушкодження.

Максимальним покаранням, передбаченим за цими статтями Кримінального кодексу України, є позбавлення свободи терміном до 5-ти років. Зі всіх обвинувачених тільки п'ятеро визнали себе винними. Не визнав себе винним і Олександр Башук. Всі обвинувачені, окрім Башука, були випущені з СІЗО раніше на підписку про невиїзд.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування