Біженець Івасюк обіцяє викриття

Середа, 4 липня 2001, 15:21
Валерій Івасюк, який кілька днів тому отримав "захист британської корони", повернувся до України. За словами політемігранта, мета цього кроку – бажання "робити те, що робив у справі Гонгадзе в якості експерта".

Такими ілюстраціями пишеться історія України – перший політемігрант епохи Кучми повернувся на батьківщину. Це міг бути хто завгодно, тільки не політичний біженець – засмаглий, у кросовках, вузьких джинсах, майці без рукавів та з татуюванням на плечі: песик притиснувся до коника. Телеоператори, які чергували біля терміналу в Борисполі, Івасюка прогавили. Впізнали тільки, коли він почав обійматися зі своїм адвокатом Андрієм Федуром.

"Ми маємо можливість вплинути на підконтрольне адміністрації [президента] слідство, щоб рідних Гонгадзе не змусили поховати тіло, а з ним і певну симптоматику", яка допоможе встановити причину та час смерті Гонгадзе, заявив у аеропорту журналістам Івасюк. В рамках парламентської комісії "зараз починається ретроспективне вивчення обставин загибелі Вадима Бойка, в розслідуванні якого я брав участь за запрошенням тодішнього голови СБУ Євгена Марчука", говорить Івасюк. Він додав, що наявна в нього інформація у справі Бойка матиме не менший резонанс, ніж у справі Гонгадзе.

Івасюк залишається громадянином України, хоч тепер у своєму статусі він перебуває "під правовим і політичним захистом від імені уряду Великобританії". Щоправда, його адвокат Андрій Федур зазначив УП, що "англійці не гарантують тут його безпеку".

У Великобританії, сказав Івасюк, він жив на благодійну допомогу, яку отримують шукачі політичного притулку. А його адвокат пояснив, що експерт у Британії "не працював і не мав права працювати".

Поки невідомо, як довго експерт комісії Гонгадзе знаходитиметься в Україні. Хоча він сказав, що приїхав, щоб "жити в Україні". Івасюк каже, що повернувся він тому, що змінилися "сталінські" правила (тепер арешт можна проводити тільки після рішення суду), а також через зміну голови СБУ. "Закінчилась ера Деркачів, хрещених синків Високоповажного [син екс-голови СБУ Леоніда Деркача Андрій є хрещеником Кучми – УП], зміна керівника СБУ – підкопка під фундамент режиму", - заявив Івасюк. А, за його словами, новий шеф Служби безпеки Радченко у нього "викликає підсвідому повагу".

Івасюк назвав причину, чому він раптово виїхав з України та попросив політичного притулку: "Політична і правова ситуація в Україні загрожувала мені особисто". Федур пояснив, що Івасюка перед самим його від'їздом тричі допитували як свідка по справі Національного комітету боротьби із захворюванням на СНІД, який очолював його підзахистний у 1994-98 роках. "Виходячи з того, що жодних документів Івасюку не показали, людину підвісили і тримають [у невизначеному стані]", - зазначив Федур.

Тепер же, виходить зі сказаного Івасюком, йому не страшно було повертатися до України, бо він знаходиться під британським захистом, а ще й в Україні "докорінно змінилася правова ситуація" – тепер не можна заарештовувати без рішення суду.

Читайте також:

Свіжий політемігрант більше не боїться Кучми
Услід за Мельниченком ще один українець, прізвище якого фігурує в справі Гонгадзе, отримав політичний притулок на Заході. Великобританія задовольнила прохання Валерія Івасюка, який був залучений депутатом Головатим експертом у комісію з розслідування зникнення Георгія Гонгадзе.

Хірург звернувся з проханням про політичний притулок (Anne Penketh, The Independent)
"Сьогодні Валерій Івасюк в Лондоні звернувся з проханням про політичний притулок після загроз його життю. Ось наскільки хворобливою стала справа Гонгадзе для президента Леоніда Кучми, який бореться з обвинуваченнями в тому, що він замовив вбивство репортера".

Український бунтар втік у Великобританію (Michael Binyon, The Times)
"Я знав про те, що таке сталінізм лише теоретично. Тепер я познайомився з ним на практиці". Його попередили про те, що його дружина в небезпеці. У нього була багаторазова віза, і 21 січня він вилетів до Великобританії, хоч був змушений залишити вдома свою дружину і двох дітей.

На Кучму, Ющенка і Плюща подадуть до суду
Про експерта комісії з розслідування справи Гонгадзе Валерія Івасюка Головатий повідомив, що поїхати в Лондон "для збереження життя" йому рекомендували "активні члени комісії". За кордон до місця призначення його супроводжував сам Головатий. "Він був змушений залишити країну. Саме він брав кров у матері Гонгадзе, він отримав матеріали таращанського тіла, завдяки йому вдалося почати експертизу в Німеччині. І ось в січні 2001 його раптом запрошують до СБУ, де чотири години "консультуються" з приводу історії 1995 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування