Корупції в Україні не стало менше

Середа, 4 липня 2001, 17:07
Незважаючи на вживані заходи, масштаби корупції в Україні істотно не зменшуються, свідчить аналіз стану боротьби з корупцією в країні і результати роботи Служби безпеки в 2000-2001.

Однією з причин такого розвитку ситуації є надзвичайно великий управлінський апарат з необгрунтовано широкими повноваженнями, говориться в матеріалах СБУ до парламентських слухань про виконання законів з боротьби з корупцією, які пройшли в середу в Верховній Раді. За даними Держкомстату, на 1 січня 2001 року в державних органах працювало 254 тис. службовців.

До інших причин, що впливають на масштаби корупції в країні, експерти правоохоронних органів відносять часті зміни законодавства в сфері регулювання підприємницької діяльності; недосконалість податкової політики; відсутність необхідної перевірки професійних і моральних якостей осіб, яких приймають на держслужбу; формальний характер системи декларування доходів держслужбовців та недосконалість правової бази.

Минулого року спеціальні підрозділи СБУ склали і направили до суду 1089 адміністративних протоколів щодо корупційних вчинків осіб, які були наділені владно-розпорядчими функціями, щодо 881 з них прийняті судові рішення.

За 5 місяців цього року за результатами оперативно-розшукової діяльності спецпідрозділів СБУ складені і направлені до суду 585 адміністративних протоколів, з яких суди розглянули 239. Серед залучених до адмінвідповідальності є чиновники високого рангу центральних і місцевих органів влади.

СБУ зазначає, що загалом по Україні співвідношення категорій держслужбовців, які притягуються до адміністративної відповідальності за корупційні дії, з року в рік залишається практично незмінним. Так керівники і співробітники управлінь облдержадміністрацій серед них становлять 50-55%, керівники і працівники районних податкових і контролюючих органів - 5-7%, депутати місцевих рад - 2%, голови місцевих рад - 13%, військовослужбовці - 15%.

Інтерфакс-Україна з посиланням на матеріали, роздані депутатам, повідомляє, що найпоширенішими адміністративними правопорушеннями є незаконне отримання матеріальних благ, підприємницька діяльність за сумісництвом, використання посадового становища для створення перешкод виконанню повноважень іншими посадовими особами, приховування прибутків, надання неправдивих або неповних даних про доходи членів сім'ї.

За інформацією МВС до слухань, минулого року в сфері економіки України виявлені 22,8 тис. тяжких злочинів, з яких 18,1 тис. - посадові. До карної відповідальності за їх здійснення притягнуті до відповідальності більше 5,6 тис. осіб, з них 2025 - керівники підприємств, установ і організацій і 540 - держслужбовці.

За 5 міс. поточного року в сфері економічних відносин зареєстровані 13,3 тис. тяжких злочинів. З них 10,2 тис. - посадових. До суду направлені майже 5,7 тис. карних справ.

Минулого року органи внутрішніх справ виявили 1443 злочинів, пов'язаних з хабарництвом. За 5 міс. Цього року виявлено вже більше ніж 1,3 тис. фактів хабарництва. Завершено розслідування і направлені до суду 636 карних справ цієї категорії.

З початку минулого року органи внутрішніх справ склали 3296 адміністративних протоколів. У тому числі відносно держслужбовців - 2405, депутатів різних рівнів - 135, голів місцевих рад - 478.

Органи МВС на місцях провели цільове профілактичне відпрацювання регіонів під умовною назвою "Корупціонер", головна мета якого - попередження корупційних проявів одночасно по всій країні. У результаті порушено 410 карних справ, з яких 43 - на злочинні угрупування з ознаками організованості.

Корупція як і раніше залишається однією з істотних загроз національній безпеці України, вважають керівники правоохоронних органів країни.

Міністр внутрішніх справ України Юрій Смирнов на тих же парламентських слуханнях повідомив, що за оцінками фахівців, існуючі масштаби тіньової економіки складають близько 45% валового зовнішнього продукту країни.

"Сума нелегального споживання електроенергії становить 5 млрд. грн., 8 млрд. грн. складає тіньовий сектор агропромислового комплексу і понад 3 млрд. грн. пов'язані з хабарництвом і корупцією. Кримінальний чинник переростає в політичний і стає однією з серйозних загроз національній безпеці".

Міністр також повідомив, що МВС переглянуло підходи щодо організації боротьби з корупцією, направивши зусилля на виявлення таких фактів не тільки на рівні "дрібного районного або сільського чиновника". "Головною задачею стало виведення на "чисту воду" чиновників високого рангу, лоббістів великого капіталу, розкрадачів кредитів і фінансових ресурсів".

З цією метою в структурі МВС створені спецпідрозділи, зокрема, з боротьби з корупцією безпосередньо в центральних органах влади, а також управління і міжрегіональні підрозділи з боротьби з хабарництвом, повідомив Смирнов.

Міністр відзначив також збільшення числа хабарництва. "Якщо минулого року було викрито більше ніж 1,5 тис. хабарників, то тільки за 5 місяців 2001 року - 1,3 тис.".

В той же час він зазначив, що "важко боротися з корупціонерами, які мають зарплату в декілька тисяч гривень, лейтенантам із зарплатою в 200 грн."

Однієї з головних причин корупції в Україні заступник голови Служби безпеки України Юрій Вандін назвав "симбіоз тіньової економіки і надзвичайно великого управлінського апарату з широкими повноваженнями". З його слів, прибуток у вигляді нагород за послуги, за оцінками фахівців, складає на рік 3 млрд. грн. Тобто наші чиновники "осваівають" близько 3 млрд. грн. хабарів на рік.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...