Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Не "перегорнута сторінка"

П'ятниця, 6 липня 2001, 13:08
У п'ятницю посмертну премію Георгія за внесок у розвиток журналістики та демократії від Організації з безпеки та співробітництва в Європі має отримати Мирослава Гонгадзе. Вона пообіцяла домагатися від міжнародних організацій тиску на Україну з метою проведення незалежного слідства у справі загибелі Георгія.

Про це Мирослава сказала в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі. Вона додала, що виголосить цей заклик під час отримання присудженої її чоловікові премії.

Урочиста церемонія вручення відбудеться в Парижі. Як повідомляє українська служба радіо "Німецька хвиля", в інтерв'ю журналістам Мирослава Гонгадзе зазначила: "Георгій боровся за свободу слова і права людини в Україні. Він міг би ще багато зробити, але його знищили. Проте він був тим, хто, якщо не життям, то своєю смертю спричинив зміни у свідомості суспільства. Ця премія є гідною оцінкою його діяльності".

Георгій Гонгадзе розділить премію ОБСЄ за внесок у розвиток журналістики та демократії разом з іспанським журналістом Хосе Луїсом Лопесом де Лакалль, убитим в травні 2000 року членом сепаратистського угрупування ЕТА в Північній Іспанії.

"Кандидати були видатними журналістами, що намагались втілити ідеї ОБСЄ шляхом втручання своїми публікаціями в конфлікти і скритність, які оточують політичне середовище. Присуджуючи дану премію, ми посилаємо сигнал проти зростаючої, на жаль, міжнародної тенденції до розвитку цензури шляхом залякування і вбивств", - заявив у квітні в Копенгагені, де проходило засідання бюро парламентської асамблеї ОБСЄ, Герт Вайскірхен, голова генерального комітету ОБСЄ з демократії, прав людини і гуманітарних питань.

Премія парламентської асамблеї ОБСЄ за журналістську діяльність і демократію була започаткована в 1996 році з ініціативи Фраймута Дуве, в минулому члена Бундестагу, який нині є представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ. Раніше її лауреатами були Адам Міхник (1996), організація "Репортери без кордонів" (1997), Тімоті Гартон Еш (1998), Крістіна Аманпур (1999) і Андрій Бабицький (2000).

Читайте також:

Георгій Гонгадзе став лауреатом премії ОБСЄ
Георгій Гонгадзе став лауреатом премії ОБСЄ за журналістську діяльність і демократію за 2001 рік. Парламентська асамблея розділила премію між засновником "Української правди" і іспанським журналістом Хосе Луїсом Лопесом де Лакалль.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування