Обережно, вашу пошту читають!

Субота, 4 серпня 2001, 17:16
"Обладнані відносно нескладною комп'ютерною апаратурою уповноважені державні служби мають можливість не тільки особистого, але і автоматизованого або напівавтоматизованого стеження за змістом електронної пошти, а також… власне процесу Вашої роботи в мережі Інтернет з персонального комп'ютера".

До такого сенсаційного висновку прийшов член Міжнародного товариства прав людини, член IEEE CS Юрій Радченко, який оприлюднив в ComputerWorld/Київ свої висновки і спостереження за розвитком українського Ітернету.

Існує можливість відстежити електронну адресу відправника, одержувача повідомлення і змісту самого електронного листа. Більш того на відстані відстежуються адреси сайтів, на які Ви заходите, і зміст сторінок цих сайтів.

Тобто за певний період часу особи або установи, які ведуть моніторинг, можуть зробити абсолютно однозначні висновки про Ваші зв'язки і переваги, і зафіксувати всі Ваші особисті або бізнес-контакти, які ведуться електронними засобами, робить висновок Радченко.

Він звертає увагу, що на відміну від звичайної пошти, де в багатьох випадках можна довести порушення цілісності листа, довести факт перлюстрації (або навіть підміни) незахищеного електронного листа чи факт відстеження Інтернету-серфингу неможливо.

При цьому, технічно, моніторинг можуть вести не тільки державні організації, але і, наприклад, Ваші бізнес- або політичні конкуренти.

У статті детально розповідається про механізм перлюстрації кожного вашого повідомлення. "Після того, як Ви відправили електронний лист, він попадає на сервер Вашого Інтернет-провайдера, і тільки потім, через ряд інших Інтернет-серверів або безпосередньо - до адресата. Тому оператору комп'ютерної системи провайдера досить ввести декілька коротких команд з клавіатури, щоб прочитати Ваш лист".

Для провайдера не складає жодних технічних проблем прочитати Ваш лист. Тим більше в цьому немає технічних проблем для співробітника спецслужби, який веде особистий моніторинг Вашої пошти. І не залишається жодних слідів такого перегляду.

У разі загального моніторинга за угодою між провайдером і відповідною службою встановлюється спеціалізоване комп'ютерне обладнання, на яке дублюється (або через яке пропускається) потік електронної пошти і онлайнових комунікацій, що надходить до провайдера.

Далі цей інформаційний потік пропускають через спеціальний комп'ютерний лінгвістичний фільтр, і якщо, наприклад, в якомусь листі попадаються слова, занесені до фільтру співробітниками моніторингової служби - такий лист автоматично дублюється і поступає вже на особисту перлюстрацію.

Обладнання для моніторинга може і не знаходитися на території провайдера. У багатьох випадках службі моніторингу достатньо примусити провайдера провести до приміщення служби високошвидкісну лінію зв'язку і передати певні технічні права доступу до систем Інтернет-сервера.

Іноді досить просто умовити того або іншого провайдера приєднатися до так званої "Точки обміну трафіком", з якою вже укладено відповідну угоду.

AIN


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News