Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Молдавські депутати опротестували договір з Україною

Понеділок, 6 серпня 2001, 19:24
Група депутатів Християнсько-демократичної Народної партії Молдавії на чолі з її лідером Юрієм Рошкою (Iurie Rosсa) опротестували в понеділок в Конституційному Суді країни Договір про делімітацію і демаркацію державного кордону з Україною.
Про це повідомили "Інтерфаксу" в прес-службі ХДНП (колишній Народний фронт, права опозиція, парламентська фракція якої має 11 з 101 мандата в молдавському парламенті).
Депутати ХДНП вважають, що ратифікований парламентом договір суперечить Конституції Молдавії. Договір і підписаний між урядами двох країн додатковий протокол до нього передбачають передачу у власність України ділянки в 7,7 км автомагістралі Одеса-Рени, яка проходить по території Молдавії, а також прилеглих ділянок землі.
У своєму звертанні в КС депутати вказують на те, що, згідно з Конституцією Молдавії, "територія країни є невідчужуваною", а "набранню чинності міжнародного договору, що містить положення, які суперечать Конституції, повинен передувати перегляд Конституції". Група авторів звертання нагадує також, що, згідно з Конституцією, "положення про суверенний, незалежний і унітарний характер держави, а також її постійний нейтралітет можуть бути переглянуті лише при їх схваленні шляхом референдуму більшістю громадян, включених у виборчі списки".
У повідомленні прес-служби ХДНП підкреслюється, що, згідно з Конституцією, "парламент не мав права ратифікувати договір до перегляду, шляхом національного референдуму, положень про унітарний характер держави".
"Ратифікувавши Договір про державний кордон між Молдавією і Україною комуністична більшість знехтувала інтересами держави і її народу, єдиного носія суверенітету. Ці дії зайвий раз демонструють антинаціональний і антидемократичний характер Партії комуністів", - вважають автори повідомлення.
У обмін на ділянку автомагістралі Молдавія отримала від України близько 400 метрів виходу до Чорного моря через Дунай для будівництва порту і нафтоналивного терміналу. Парламент України також ратифікував Договір про визнання власністю Молдавії біля 130 об'єктів на території України.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування