Харківський завод імені Малишева судитиметься з Укрспецекспортом

Вівторок, 7 серпня 2001, 12:35
Харківський "Завод імені Малишева" має намір судитися з державною компанією "Укрспецекспорт", щоб стягнути з неї 12 млн. грн. за виконаний контракт.

Генеральний директор підприємства Григорій Малюк стверджує, що "Укрспецекспорт" не повністю розрахувався з заводом за виконаний підприємством контракт на постачання 50-ти БТР-50 до Йорданії.

З вини "Укрспецекспорту" йорданський контракт виявився збитковим для "Заводу ім. Малишева", каже директор заводу.

Малюк повідомив, що керівництво підприємства довгий час намагалося вирішити проблему без залучення судових інстанцій, однак "не знайшло порозуміння". У результаті, повідомив гендиректор "Заводу ім. Малишева", "ми змушені були звернутися до суду".

Позовну заяву вже подано до Вищого арбітражного суду. Однак у зв'язку з судовою реформою розгляд справи дещо затримується, і тепер очікується, що позов буде розглядати Київський міський господарський суд.

Аналогічний позов на стягнення 38 млн. гр. підприємство може подати на дочірнє підприємство "Укрспецекспорту", компанію "Укрінмаш". Дії цієї компанії за "йеменським контрактом" нанесли заводу збитків у $7 млн., заявив Малюк.

З його слів, заборгованість з боку посередників серйозно ускладнила фінансове положення підприємства. "У посередника не болить голова, чи завантажені робочі підприємства, чи отримують вони зарплату", відзначив Малюк.

"Нам не потрібні ці няньки, які приносять збитки", - заявив він. З його слів, світовий досвід показує, що виробники повинні самостійно торгувати зброєю під жорстким контролем з боку держави.

У зв'язку з цим Малюк вважає за необхідне більш чітко розмежувати сфери діяльності між "Укрспецекспортом" і підприємствами-спецекспортерами. При цьому, на його думку, "Укрспецекспорт" повинен займатися насамперед реалізацією зброї і техніки, що знаходиться на балансі Міноборони, а також продукції тих підприємств, які не мають статусу спецекспортера.

Крім того, Малюк висловив жаль, що Держкомісія з оборонно-промислового комплексу не зуміла організувати ефективну координацію діяльності "Укрспецекспорту" і спецекспортерів. "У результаті ми кілька разів стикалися на ринках різних країн з "Укрспецекспортом" як конкуренти", - заявив Малюк.

Тим часом, він нагадав, що з 1996 року "Укрспецекспорт" не приніс підприємству "жодного контракту, крім йорданського, який виявився для заводу збитковим".

У той же час, відзначив Малюк, з моменту отримання статусу спецекспортера (кінець 1998 року) "Завод ім. Малишева" створив власне управління маркетингу і самостійно уклав більше ніж 10 контрактів на суму понад $10 млн. За цей період проведені переговори з 13 країнами, і зараз "в роботі" знаходиться цілий ряд контрактів на сотні мільйонів доларів.
Цього року "Завод імені Малишева", один з світових лідерів у виробництві бронетехніки, планує збільшити обсяги виробництва в 2,5 рази.

Малюк зазначив, що по завершенню великого пакистанського контракту (в 1999 р.) завод "закономірно знизив обсяги виробництва". Однак вже за підсумками 7-ми місяців поточного року підприємство наростило виробництво майже в півтора рази (143%). З урахуванням вже підписаних підприємством контрактів, обсяг виробництва за підсумками нинішнього року повинен становити 253% порівняно з 2000 роком, повідомив Малюк.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування