"Укртатнафта" стурбована наміром російських компаній отримати контрольний пакет заводу

Вівторок, 7 серпня 2001, 15:42
Керівництво ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська обл.) стурбовано наміром ряду російських компаній отримати в управління контрольний пакет акцій заводу.

Про це повідомив голова правління "Укртатнафти" Володимир Матіцин на прес-конференції 7 серпня.

Він зазначив, що листи з подібною пропозицією були направлені президенту України керівництвом компанії "ЮКОС", Тюменської нафтової компанії, концерну "Нефтяной" і президентом Республіки Татарстан Мінтімером Шаймієвим.

За словами Матіцина, передача їм контрольного пакету може привести до втрати контролю і управління з боку держави над стратегічно важливим підприємством і над українським ринком нафтопродуктів загалом.

Тим часом, як відмітив журналістам керівник підприємства, за його даними, Кучма відхилив всі пропозиції російських нафтокомпаній.

На прес-конференції перший заступник голови правління "Укртатнафти" Володимир Демьохін також повідомив, що татарські співзасновники "Укртатнафти" не виконують інвестобов'язків, зокрема з постачання нафти на завод.

З його слів, в 1995-1999 роках компанія "Татнафта" поставила на завод 11,8 млн. тон нафтової сировини, в 2000 році - лише 0,5 млн. тон. Тим часом міжурядова угода про створення "Укртатнафти" передбачає постачання з Татарстану як мінімум 8 млн. тон нафти в рік починаючи з 1996 року (в 95-ому - 4 млн. тон).

Таким чином, констатував Демьохін, усього Кременчуцький НПЗ недоотримав більше 30 млн. тон нафти.

За його словами, збори спостережної ради "Укртатнафти" проводяться лише раз в рік, що явно недостатньо для ефективної роботи підприємства.

ЗАТ "Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта" створена в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ указами президентів України і Республіки Татарстан. Проектна потужність підприємства становить 18,6 млн. тон нафти на рік. Завод обладнаний чотирма комплексами з переробки нафти.

У 2000 році "Укртатнафта" знизила переробку більш ніж в 2 рази - з 5,2 млн. тон нафти до 2,3 тис. тон.


Інтерфакс-Україна



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування