Кучма застосував право вето відносно закону про дипломатичну службу

Вівторок, 7 серпня 2001, 16:32
Президент України повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду Верховною Радою закон "Про дипломатичну службу".

Як відзначається в пропозиціях глави держави, цей документ не може бути підписаний, оскільки положення статті 13 закону не відповідають Конституції України. Про це 7 серпня повідомила прес-служба президента.

Зокрема, частиною першої статті 13 закону визначено, що призначення на дипломатичні посади і звільнення з них здійснюються президентом і міністром закордонних справ України. При цьому для глави держави цією статтею передбачене призначення і звільнення з посад лише глави зовнішньополітичного відомства, надзвичайних і повноважних послів, постійних представників при міжнародних організаціях. Призначення на інші дипломатичні посади, відповідно до частини п'ятої цієї статті, здійснює міністр закордонних справ.

Такий підхід, вважає президент, не відповідає Основному закону, який передбачає призначення президентом не тільки членів Кабінету міністрів, але і всіх керівників центральних органів влади (пункт 10 статті 106).

Кучма пропонує, зокрема, в статті 13 цього закону першу частину виключити, а частину другу викласти в такій редакції: "Міністра закордонних справ України та інших керівників Міністерства іноземних справ України призначає на посади з представлення прем'єр-міністра України і звільняє з посад президент України".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування