CША запроваджує санкції проти українських товарів

Середа, 8 серпня 2001, 09:46
Уряд США прийняв рішення скасувати для України спеціальний торгівельний статус, який дозволяв українським виробникам ввозити до Сполучених Штатів свою продукцію без сплати мита. Також опубліковано попередній список українських товарів, на які найближчим часом можуть бути накладені додаткові санкції. Ці заходи США запровадили у зв'язку із неспроможністю українського уряду зупинити масовий випуск неліцензійних музичних, комп'ютерних та відео- компакт дисків.

З 7 серпня Україну виключено з переліку країн, з яких ввіз товарів до Сполучених Штатів не обкладається митом. До цього списку входять країни з нерозвинутою економікою. В прес-релізі торгового представника зазначається, що вдатися до таких санкцій по відношенню до України змусила неспроможність її уряду подолати проблему виробництва і розповсюдження контрафактної продукції.

Прес-секретар американського торгового представника Річард Міллз заявив, що це -лише перший крок Сполучених Штатів. Наступним може стати введення до України торгівельних санкцій.

"США попереджали Україну про необхідність вжиття заходів для зупинення виробництва піратської продукції протягом більш ніж двох років. Але проблема і досі не вирішена. Використання піратами американської інтелектуальної власності шкодить нам. США будуть наполегливо захищати свої права і при необхідності введуть торгівельні санкції", - заявив він.

За оцінкою фахівців американської звукозаписуючої індустрії, Україна є найбільшим в Європі виробником і експортером неліцензійних аудіо компакт-дисків. Уряд США вважає, що через українських піратів американські компанії щороку втрачають понад $200 млн. Українська сторона не погоджується з такою цифрою, але визнає існування проблеми.

Керівник торгівельно-економічної місії в складі посольства України в США Ярослав Войтко переконаний, що до введення санкцій справа може не дійти. "Якщо така санкція, як позбавлення України генералізованої системи преференцій (права безмитного ввезення на територію США певної кількості товарів за певною номенклатурою) може бути запроваджена вже негайно, то щодо більш жорстких і серйозних санкцій ще мають висловитися всі зацікавлені сторони", заявив він. Керівник торгівельно-економічної місії у Вашінгтоні повідомив, що український уряд вже поінформований про ситуацію і готує низку кроків, щоб не припустити введення санкцій. В першу чергу, за словами Войтка, це будуть заходи адміністративного характеру. Не виключено, що терміново будуть внесені певні зміни до українського законодавства. Український уряд буде проводити консультації з американським, щоб до запровадження санкцій справа не дійшла.

Офіс торгівельного представника вже опублікував попередній перелік українських товарів, ввіз яких може бути обмеженим. Його остаточний варіант буде визначений на спеціальних слуханнях, що відбудуться у найближчі декілька місяців. Точна дата слухань ще не визначена. Тоді можна буде приблизно оцінити збитки, яких зазнають українські компанії.

Уряд США, за словами речника торгівельного представника, в першу чергу накладе санкції на найважливіші товари українського експорту. На думку американців, це змусить українське керівництво ретельніше боротися з піратством. В той же час, американці слідкуватимуть, щоб від уведення санкцій не постраждали інтереси власних компаній.


Читайте також

U.S. Says Ukraine Pirates U.S. CDs

Bush to Cut Ukraine Trade Privileges

US Moves on Ukraine Trade Benefits Over CD Piracy

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...