Російські документи на Тимошенко надійшли до генпрокуратури

Четвер, 9 серпня 2001, 18:11
Генеральна прокуратура України прийняла у виробництво і проводитиме розслідування щодо двох карних справ, порушених правоохоронними органами Росії відносно колишнього віце-прем'єра, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко.

Саму Тимошенко спробували викликати до Генеральної прокуратури, але вона не з'явилася, оскільки, як про це повідомили слідчому, в цей час вона знаходилась у лікарні.

Як пізніше повідомив адвокат Тимошенко Віктор Швець, лідера "Батьківщини" було госпіталізовано в середу увечері до київського Інституту нейрохірургії.

Поки не відомо, з яким саме діагнозом вона була госпіталізована, відомо тільки, що це "пов'язано з серцево-судинними захворюваннями".

Передбачається, що курс лікування Тимошенко займе близько 10 днів. "Постійне напруження, яке вона відчуває, дає свої результати", - говорить адвокат.

Тим часом, в четвер у Києві на прес-конференції заступник генерального прокурора України Микола Обиход повідомив, що обидві справи, порушені в Росії щодо Тимошенко, поступили офіційно.

Він підтвердив, що військовою прокуратурою РФ порушено кримінальну справу проти Тимошенко за фактом "неодноразової дачі хабарів посадовим особам Міністерства оборони Росії через посередника". Однак не назвав ані прізвищ, ані конкретних сум, оскільки, з його слів, говорити про це ще рано.

Другу справу, як відзначив Обиход, було порушено слідчим відділом внутрішніх справ в аеропорту "Внуково", коли в липні 1995 року у ручній поклажі Тимошенко було виявлено $100 тис. "Гроші вилучені і є речовим доказом у справі", - сказав він.

Замгенпрокурора спростував обвинувачення Тимошенко у змові між правоохоронними органами двох країн і політичному підтексті цих карних справ.

"Під час передачі карних справ не може бути і мови про політичне переслідування, а співпраця правоохоронних органів Росії і України регламентована міжнародними документами", - сказав Обиход.

Він нагадав, що в нових звинуваченнях, які були нещодавно пред'явлені американським слідством екс-прем'єру Павлу Лазаренку, Тимошенко фігурує як "спільник з відмиття брудних грошей, їх переміщення".

"Ці обвинувачення Павлу Лазаренку значним чином пов'язані з коштами, які він отримував від корпорації Єдині енергетичні системи України і від контрольованої Тимошенко кіпрської компанії "Сомалі інтерпрайз лімітед".

Обиход чекає, що справи на Тимошенко заведуть і в інших країнах. Відповідаючи на запитання, чому саме в Росії порушили карні справи проти Тимошенко, Обиход заявив, що "це могло статися в будь-який час". "Попереду ще надходження карних справ з інших країн, які можуть поступити коли завгодно", - додав він.

Замгенпрокурора повідомив про нові факти, якими "обростає один з епізодів карної справи, порушеної у зв'язку з приховуванням за межами України в 1996 і наступних роках Тимошенко в складі організованої групи валютної виручки корпорації "Єдині енергосистеми України" на суму більше ніж $180 млн. і розкраданні 14 млн. грн. державних коштів, які були незаконно отримані корпорацією ЄЕСУ у вигляді відшкодування ПДВ за фіктивними документами".

"Цю справу було порушено у лютому нинішнього року", - нагадав Обиход.

Вже завершено офіційну податкову перевірку розрахунків корпорації ЄЕСУ з іноземними компаніями за постачання російського природного газу і металопродукцію вітчизняного виробництва.

"Встановлені вражаючі факти: ця корпорація імітувала з використанням ряду офшорних банків і одного з банків в Україні рух коштів, які нібито надходили в ЄЕСУ, що давало право користуватися пільгами при поверненні ПДВ, і виводила повернені суми надалі з України", - сказав Обиход.

Ввечері поступила заява-відповідь Тимошенко, яка "категорично" спростувала
"всі звинувачення Обихода".

"На своїй високій прокурорській посаді він неодноразово виступав із різними заявами, які жодного разу не справдилися. Його мета – не з'ясування істини, а проведення гучних прес-конференцій "на замовлення". Бо Обиход лише формально виконує функції заступника Генерального прокурора, а реально – прес-секретаря кримінального оточення президента України. Я і моя команда запевняємо, що докладемо всіх зусиль для встановлення справедливості, щоб народ України побачив реальне обличчя Генпрокуратури і зрозумів, кому насправді служать обиходи".

Її відповідь була емоційною, образливою для Обихода. Жодних фактів чи документів для спростування звинувачень з боку Обихода вона не навела.

А тим часом колишні керівники корпорації "Єдині енергетичні системи України" Олександр Тимошенко і Валерій Фалькович звільнені з СІЗО. У четвер вони вийшли на волю. Правда, Генеральна прокуратура України має намір опротестувати рішення Києво-Святошинського місцевого суду про звільнення їх з-під варти - як повідомив Обиход, відповідна "апеляція вже готова".

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування