Раз на рік Кучма повертається у дитинство
Новий перл: "Без заняття фізкультурою нації не буде"

Субота, 1 вересня 2001, 13:38
1 вересня для "гаранта" української Конституції і арбітра всієї нації, як він сам зізнався, є "поверненням у дитинство". У 2001 році цей незвичайний стан Кучма пережив в школі №1 міста Миргород, де він підтримав ініціативу Суркіса із запровадження уроків футболу і закликав зробити обов'язковою в Україні вищу освіту.

"Цим шляхом йде весь світ", - заявив Кучма, пояснюючи свою ідею про введення загальної вищої освіти. Як приклад, передає Інтерфакс-Україна, він чомусь навів той факт, що раніше "і думати не могли" про наявність мобільних телефонів, однак в цей час на Заході всі без винятку ними користуються.

У суботу благословення у Кучми знайшла ще одна ідея – він підтримав введення в програму середньої освіти урока футболу. Ініціативу президента Федерації футболу ес-дека Суркіса він назвав "хорошою", а якщо в якихось школах футбол ввести не зможуть, то на цьому уроці будуть викладатися інші види спорту. "Без заняття физкультурой нації не буде", - подарував світу чергову крилату фразу "гарант".

Взагалі 1 вересня можна назвати днем об'єднаних соціал-демократів, яких преса вже поступово стала відносити до списку жертв, позбавлених любові "гаранта". У перший день осені ес-деки вислухали від Кучми купу компліментів. Спершу він захистив Суркіса від нападок, заявивши, що в Україні є багато політиків, які тільки і знають, "що покритикувати, а на більше не здатні". "Я знаю, що, наприклад, легкоатлети після чемпіонату світу в Канаді говорили: "Дав би Бог нам Суркіса в легкій атлетиці". Він зазначив, що таких людей, як Суркіс, "чомусь немає в інших видах спорту", зате є багато фахівців, які можуть "ляпати язиками", а не робити конкретні дії.

Однак на цьому дифірамби членам СДПУ(О) не закінчились. Кучма подякував народному депутату ес-деку Богдану Губському, главі Фонду інтелектуальної власності "Україна – XXI сторіччя" за підтримку науки і середньої школи. (1 вересня Миргородській загальноосвітній школі №1 ім. Панаса Мирного, яку відвідав Кучма, Губський подарував ризограф і книги до бібліотеки.) "Гарант" також підкреслив, що необхідно підтримувати тих людей, які ініціюють підтримку держави.

Традиційно "гарант" був незадоволений пресою. Звертаючись до представників ЗМІ, Кучма закликав їх "будити в людях добрі почини, а не почуття катастрофізму". "Я зі всією відповідальністю хочу сказати, що такого, як у нас в Україні, немає в жодній державі світу", - заявив Кучма, закликавши журналістів взяти на себе частину відповідальності за те, що відбувається в країні.

Миргородській загальноосвітній школі №1 ім. Панаса Мирного, якій пощастило заполучити "гаранта" на 1 вересня, гість подарував комп'ютерний клас і мікроавтобус "Газель". Там же Кучма заявив, що головне в розвитку середньої освіти – не будівництво нових шкіл (нову будівлю для миргородської школи споруджували майже 10 років!), а їх повне технічне переоснащення і комп'ютеризація.

Однак, пальму першості за кращий подарунок до Дня знань у Кучми перехопив його вірний соратник Азаров, який вирішив по-своєму відповісти на виклики сучасності. Податкова адміністрація вирішила зробити подарунок не якійсь конкретній школі, а всім першокласникам України. З нагоди початку навчання вони отримають не якісь там банальні комп'ютери, "Кобзарі" або навіть Конституції, а… "Казку про податки".

На 20 сторінках книги, виданої українською мовою, на кожному розвороті - малюнки з казковими персонажами. У віршах юним громадянам України нагадують: "Нема податку - нема порядку", "Нема оподаткування - нема навчання", "Без оподаткування немає лікування", "Без сплати податку немає достатку", "Податок не сплатили, тому не мають сили", "Несплата податку - причина безпорядку".

Як повідомляє прес-служба Азарова, книга підготовлена Державною податковою інспекцією України, а видана за рахунок коштів редакції журналу "Вісник податкової служби України" і спонсорів. Тираж – понад 700 тисяч примірників. Судячи з того, що цього року до першого класу пішли 600 тисяч маленьких українців, "Казки про податки" вистачить і на наступний рік.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...