Антикучмістський референдум, як і раніше, поза законом

Середа, 5 вересня 2001, 19:31
Жовтневий місцевий суд Києва відмовив в задоволенні скарги Тернопільської ініціативної групи з проведення референдуму про недовіру Кучмі, поданої у відповідь на відмову Центрвиборчкому реєструвати цю групу.

У рішенні суду зазначається, що питання, запропоновані ініціаторами, не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму, оскільки вони носять консультативний характер, що суперечить нормам Конституції.

Крім цього, документи, передані тернопільською групою до ЦВК, були оформлені з рядом порушень. Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному суді протягом місяця.

Присутній під час оголошення рішення в суді адвокат Віктор Швець заявив, що подібні суди можуть тягнутися до нескінченності, тому він сумнівається, що референдум з народної ініціативи про недовіру президенту буде проведено. Подібні справи, на думку адвоката, має розглядати Верховний Суд, рішення якого не можна оскаржувати.

У свою чергу, представник Центрвиборчкому Віктор Алсуф'єв, який був присутній на суді, відкинув будь-яке політичне підгрунтя рішення ЦВК відмовити в реєстрації, і підкреслив, що це рішення виключно правове. Також він повідомив, що чекає ще на розгляд близько 20-и подібних скарг в суді на рішення ЦВК про відмови реєстрації ініціативних груп для проведення референдуму, і заявив, що подібні суди – втрата часу, оскільки порушення закону в даній справі очевидні.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування