Місія МВФ вважає, що Україна гідна кредитування

П'ятниця, 7 вересня 2001, 13:34
Місія МВФ за підсумками свого візиту до Києва рекомендуватиме раді директорів Фонду на засіданні 20 вересня відновити кредитування України за програмою розширеного фінансування.

Про це заявив голова місії Джуліан Беренгаут після закінчення зустрічі з прем'єр-міністром України Анатолієм Кінахом в п'ятницю у Києві.

"Виходячи з економічної ситуації, з дискусії і роботи, проведеної з урядом, місія рекомендуватиме раді директорів схвалити перегляд програми 20 вересня. Але, звичайно, саме рішення приймає рада директорів", - сказав Беренгаут.

З його слів, місія проаналізувала стан виконання Україною попередніх заходів в рамках п'ятого перегляду програми розширеного фінансування EFF і констатувала, що Україна виконує попередні умови поновлення фінансування відповідно до раніше досягнутих домовленостей.

Голова місії також зазначив, що вона обговорила з урядом проект державного бюджету на 2002 рік і вважає, що запланований рівень доходів (57,1 млрд. грн. зведеного бюджету) і дефіциту (1,7% ВВП) є прийнятним.

З його слів, залишається питання публікації інформації про роботу газового сектора України. "Але ми чекаємо, що це питання буде вирішене протягом кількох наступних днів", - сказав Беренгаут.

У разі позитивного рішення про завершення суміщеного п'ятого і шостого перегляду програми EFF МВФ виділить Україні у вересні цього року близько $375 млн., які будуть спрямовані на збільшення валютних резервів НБУ і обслуговування боргу перед МВФ.

Як очікує уряд України, наступна місія МВФ з підготовки об'єднаного сьомого і восьмого перегляду програми EFF запланована на кінець жовтень-початок листопада цього року.

Головною умовою успішного проведення цього перегляду буде ухвалення Верховною Радою держбюджету-2002. За його результатами Україна зможе отримати в грудні 2001 року ще $375 млн.

На 2002 рік заплановані три перегляди програми EFF (в лютому, травні і серпні), за підсумками яких Україна може отримати близько $570 млн. (по $190 млн. після кожного перегляду).

Після завершення програми EFF, що планується на вересень наступного року, подальша співпраця України і МВФ може реалізовуватися у вигляді надання технічних консультацій з боку експертів МВФ, оскільки Україна вже вибрала свою квоту з отримання коштів фонду. Як правило, такі технічні консультації проводяться раз на рік для країн, які не одержуюють кошти МВФ, але виплачують борг за попередніми позиками.

МВФ у вересні 1998 року відкрив Україні кредит за програмою розширеного фінансування EFF загальним об'ємом $2,42 млрд., з яких Україна отримала близько $1,14 млрд. Останній транш кредиту за програмою Фонд виділив в грудні минулого року.

Поновлення фінансування МВФ є умовою практичної реалізації укладеного в липні цього року угоди України з Паризьким клубом кредиторів про реструктуризацію українського боргу об'ємом $580 млн. терміном на 12 років.

Крім того поновлення у вересні фінансування відкриває для України можливість отримання в поточному році $250 від Всесвітнього банку в рамках програмної системної позики.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування