Блер: "У військовій операції - три частини"

Понеділок, 8 жовтня 2001, 16:09
"Я підтверджую, що сили Великобританії залучені до цієї операції. Немає більш важкої задачі для прем'єр-міністра Великобританії, чим ось така заява – заява про те, що наша армія, наші солдати - у війні. Я розумію всі труднощі, пов'язані з їх сімейним станом. Я звертаюся до сімей, я звертаюся за розумінням. Але це люди відважні, і весь світ переживає виключно почуття поваги.

Військові дії завжди здатні, природно, викликати можливі втрати. Відразу після трагедії 11 вересня, після ударів по Сполучених Штатах, ми заявили, що ми будемо в цій боротьбі разом зі Сполученими Штатами. Ми познайомилися з матеріалами розвідувальними, наданими американською адміністрацією, ми упевнені, що ці удари були нанесені організації "Аль-Каїда", яку очолює бен Ладен, і що ця організація разом з її лідером підтримується рухом "Талібан", який нині урядує в Афганістані.

Ми зверталися до "Талібану", ми їм говорили: або вони борються з тероризмом і видають терористів, або вони повинні будуть жити з наслідками. Вони вибрали бік терору.

У операції, в якій ми беремо участь, три частини – військова, дипломатична і гуманітарна. Військова – це значить, ми будемо бити по всіх об'єктах, по всіх цілях, які, ми упевнені, є центрами терористів. Цей військовий план, він зроблений так, щоб була мінімальною кількість жертв серед цивільного населення. Але ми будемо дуже цілеспрямовані в нашій дії. Ми зобов'язані зруйнувати цю організацію "Аль-Каїда", і ми зобов'язані боротися з усіма тими, хто фінансує терористичну організацію.

Сполучені Штати звернулися до нас з проханням, щоб ми надали наші військові можливості Америці і стали справжніми військовими союзниками в цій операції – ми погодилися. Вони зможуть користуватися нашими військовими можливостями протягом всієї операції. Природно, Сполучені Штати є лідерами цієї операції. Разом з Великобританією Франція, Німеччина, Австралія і Канада також стали союзниками Сполучених Штатів в цій операції. Але це широка коаліція, ця коаліція не включає в себе тільки ті країни, які ведуть безпосередньо військові дії.

Я упевнений, що президент Буш за ці всі дні, які минули після трагедії, він дуже чітко зважив всі наслідки. І в принципі я повинен підкреслити важливість американського президента в цій операції.

Щодо гуманітарної ситуації, ми також створюємо коаліцію підтримки, підтримки всім можливим жертвам і біженцям. Два мільйони біженців вже є в Пакистані, півтора мільйона – в Ірані, буде більше. Ми маємо бути готовими їм допомогти, тому що їх страждання безмежні. Природно, Великобританія глибоко залучена, бере участь в цій гуманітарній акції. Ми - на всіх трьох фронтах: військовому, дипломатичному і гуманітарному.

Я також хочу сказати прямо британцям, чому це так важливо. Чому? Я хочу це вам сказати прямо: давайте не забувати, що атаки 11 вересня стали найстрашнішим терористичним актом проти британських громадян. Не важливо, де вмирають наші громадяни від терористів, це - атака на нас також. І тому ми повинні діяти. Це жахливе дійство було атакою, нападом на всіх нас.

Організація "Аль-Каїда" загрожувала всій Європі, включаючи Великобританію, і, взагалі, всьому світу. У нас пряма зацікавленість діяти разом, для того щоб, зрештою, зберегти британські життя. Це була атака не тільки на життя, але і на наш спосіб життя, на наш добробут, на нашу промисловість, на наші ринки. Ми повинні діяти, тому що "Аль-Каїда" - організація і "Талібан", вони разом управляють більшістю наркобізнесу в світі, близько 90 процентів наркотиків в їх руках. Це не війна з ісламом, про це я говорив багато.

Мене розчаровує і я навіть гніваюся, коли мені заявляють, що це - ісламські терористи. Це не ісламські терористи, це просто терористи. Іслам – це мирна, терпима релігія. Це важкі часи, ми проходимо, ми повинні розуміти, що терористи будуть діяти у відповідь, ми повинні намагатися попередити їх відповідь. Ми, звичайно, як ви розумієте, за ці дні ми все ж пройшли через багато навчань, спроби запобігти всіляким терористичним планам. Це найважчий момент для світу, зараз всі, хто залучені до цієї операції, для всіх це небезпечний момент. Ми не хотіли цього, ми хотіли жити в мирі, але іноді, для того щоб зберегти мир, доводиться воювати.

Ми воюємо тільки тоді, коли ідеї правильні, а ці ідеї - правильні. Те, що було 11 вересня в Америці, - це була атака на людей, на нашу свободу, на нашу цивілізацію. Ті, хто несуть відповідальність, вони повинні її нести до кінця. Зараз у нас немає вибору, ми будемо діяти, і наша цілеспрямованість тотальна. І ми не заспокоїмося, поки ми не досягнемо наших цілей". Тоні Блер, прем'єр-міністр Великобританії.

NTVRU.com

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...