Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перші жертви бомбардування: не менше 20 осіб загинули, зруйновано 150 об'єктів

Понеділок, 8 жовтня 2001, 16:15
Щонайменше 20 осіб загинули у Кабулі у ніч на понеділок внаслідок удару, нанесеного США і Великобританією. Про це повідомляє агентство ЕФЕ з посиланням на підконтрольні афганським талібам ЗМІ.

За даними американських військових, для нанесення цих ударів використано 50 крилатих ракет, 15 бомбардувальників наземного базування і 25 літаків, що стартували з авіаносців. Основними мішенями були штаби талібів, радіолокаційні установки, табори з підготовки терористів, зони, де може переховуватися саудівський терорист Усама бен Ладен. США вважають його відповідальним за теракти 11 вересня в Нью-Йорку і Вашингтоні.

Знищено або вражено у ході ракетних і бомбових ударів антитерористичної коаліції приблизно 150 цілей і об'єктів на території Афганістану. Про це повідомили у понеділок "Інтерфаксу" інформовані джерела у Москві.

За їх даними, у період з 18:30 неділі до 2:45 понеділка за середньоєвропейським часом (мінус година за Києвом) крилатими ракетами і бомбардувальниками було нанесено "три хвилі ударів по цілях в Афганістані".

У нальотах на Афганістан брали участь стратегічні бомбардувальники В-1В і В-52, які піднялися в повітря з авіабази Дієго-Гарсія (Архіпелаг Чагос, Індійський океан). Дії авіації підтримувалися ударами крилатих ракет з підводних човнів, що перебувають в Аравійському морі.

"У цей час США проводить оцінку результатів нанесених ударів по об'єктах в Афганістані. Очікується, що ввечері у понеділок поновляться ракетно-бомбові удари по талібах і базах терористів", - повідомило одне з джерел агентства.

Суперечлива інформація надходить у понеділок з Кабулу про обстановку в афганській столиці після нанесення перших ракетно-бомбових ударів. Повідомляється, що тисячі городян, скориставшись припиненням дії комендантської години, дуже швидко залишають місто. Йдеться передусім про літніх людей, жінок і дітей, які будь-якими транспортними засобами намагаються виїхати з Кабула. Вони прямують у сільські райони, де удари менш вірогідні.

Разом з тим, у столиці зранку відкриті лавки, йде торгівля на ринках, працюють державні установи талібів.

Пентагон офіційно підтвердив, що два літаки С-17 почали скидати 37,5 тис. пакетів з гуманітарною допомогою, в основному, харчуванням, афганському населенню. Це мало місце через 9 годин після початку американо-британських повітряних ударів по талібах, уточнив прес-секретар військового відомства США Брайан Вітман. З його слів, літаки з вантажами гуманітарної допомоги вилетіли з військової бази США "Рамштайн" у Німеччині і їх курс пролягав, зокрема, через повітряний простір Росії.

Водночас стало відомо, що слідом за першими ударами, нанесеними США і Великобританією у неділю увечері, лідер талібів мулла Мохаммад Омар перевів у практичну площину проголошення джихаду проти США.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
Усі новини...