Українська ракета не могла ні теоретично, ні практично підбити Ту-154

Понеділок, 8 жовтня 2001, 16:55
Дані "об'єктивного контролю, які має у своєму розпорядженні українська сторона, свідчать про непричетність військ ППО Збройних сил України до авіакатастрофи Ту-154". Про це заявив на прес-конференції головнокомандуючий військами ППО ВС України Володимир Ткачов.

З його слів, ці дані, зокрема, радіолокаційного і відеоконтролю, свідчать, що 4 жовтня о 12.44, коли з локаторів зник російський літак, ракета З-200, яка, ніби, могла стати причиною катастрофи, вже знаходилася у воді.

Ткачов повідомив, що, згідно з планом бойової підготовки, бойові стрільби під час навчань військ ППО проводилися "виключно у ближній зоні", а трагедія з літаком Ту-154 сталася на відстані більше 250 км від району навчань. Крім того, були забезпечені всі заходи безпеки, зокрема, по закриттю повітряного і морського простору "у повному об'ємі".

Для проведення бойових стрільб були задіяні, зокрема, командний пункт корпусу ППО, один зенітно-ракетний дивізіон, 4 дивізіони З-300ПС, два дивізіони "Бук", усього - 8 частин військ ППО.

У якості цілей було введено у дію 11 безпілотних літаків, з яких 9 було знищено зенітно-ракетними комплексами на відстані 10-30 км. Одна ціль самоліквідувалася, а ще одна - приземлилася на парашуті у районі полігону, не виконавши програми польоту. Всього були випущені 23 керовані зенітні ракети.

Ткачов повідомив, що для враження цілі 12, знищення якої вібувалося орієнтовно під час авіакатастрофи Ту-154, було введено у дію два зенітно-ракетних комплекси З-200 і З-300 зенітно-ракетної бригади другого дивізіону ППО 49-го корпусу. Ця ціль була знищена ракетою З-300, а ракета З-200 припинила своє існування на відстані 75-85 км від місця запуску.

Він також додав, що З-200 і ціль, по якій проводилася стрільба, були технічно справні. Однак для знищення подібних цілей, згідно з технічними документами, потрібно використати декілька ракет.

Зі слів Ткачова, аналіз матеріалів об'єктивного контролю показав, що на маршруті польоту літака Ту-154, де сталася трагедія, у той час і на тій відстані ракета З-200 перебувати не могла. Згідно з наданими діаграмами, які демонструють розвиток подій на навчаннях 4 жовтня з 12.30 до 12.45, ціль 12 о 12.38 перебувала на розвороті у межах полігону, а літаки Ту-154 і Ан-24 - на траєкторіях своїх польотів.

О 12.41 відбувся пуск ракет З-200 і З-300, а літак Ту-154, згідно з даними радіолокаційного контролю, перебував на відстані 270 км від місця запуску ракети, а Ан-24 - 220 км. Після цього ракета З-300 влучила в ціль, а ракета З-200 потрапила у воду у межах полігону. О 12.43 радіолокаційний контроль показував, що обидва вказані літаки знаходилися на трасі, і не було ніяких даних про рух ракет. О 12.44 з локаторів зник літак Ту-154.

Зі слів командуючого ППО, З-300 уразив ціль на відстані 5,8 км, а З-200 у цей час закінчувала політ за траєкторією падіння, оскільки її двигун вже не працював, передає слова Ткачова Інтерфакс-Україна.

Відповідаючи на запитання журналістів, Ткачов заявив, що зараз немає можливості шукати ракету З-200, яка впала у море, однак він може "досить точно" визначити місце її падіння - 75-80 км від берегової лінії.

Він також заявив, що ракети З-200 не можуть вразити ціль, якщо ця ціль "не підсвічується відповідним чином локатором". "Це знають всі", - додав він. Зі слів Ткачова, до Київа досі не надходила інформація від США про можливість ураження українською ракетою літака Ту-154.

Українська сторона дотримується думки, що до закінчення роботи компетентної комісії з розслідування причин трагедії над Чорним морем, підтвердження її висновків додатковими об'єктивними аргументами, події, пов'язані з авіакатастрофою, повинні розглядатися "зважено і, головне, неупереджено".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News