Без закону передвиборча кампанія не розпочнеться ні 12 жовтня, ні пізніше - Рябець

Понеділок, 8 жовтня 2001, 16:58
У Центральної виборчої комісії України немає підстав оголошувати про початок парламентської виборчої кампанії 12 жовтня, заявляє голова ЦВК Михайло Рябець.

На засіданні комітету Верховної Ради з питань держбудівництва і місцевого самоврядування, на якому обговорювалися зауваження президента Кучми до нової редакції закону про вибори народних депутатів, Рябець нагадав, що у чинному законодавстві вказано, що Центрвиборчком оголошує про початок виборчої кампанії, згідно з термінами, які встановлені Конституцією і чинним законодавством.

Разом з тим, у Конституції вказана лише дата проведення виборів - остання неділя березня четвертого року повноважень Верховної Ради, однак про початок виборчого процесу там не говориться, підкреслив голова ЦВК, немає жодного положення про початок виборчого процесу і в чинному законі про вибори.

Рябець вважає, що початком виборчої кампанії можна вважати початок висунення кандидатів за списками партій, який, згідно з новою редакцією закону, почнеться за 170 днів до виборів. Однак це положення визнане Конституційним судом не відповідним Основному закону, тобто "таким, яке не може бути застосоване", передає слова Рябця Інтерфакс-Україна.

Він скептично розцінив висловлювання деяких політиків про те, що ЦВК повинна взяти на себе відповідальність і самостійно оголосити про початок виборчої кампанії. "Проблема не в Центрвиборчкомі, а в органі, який повинен був законодавчо забезпечити виборчий процес", - підкреслив Рябець.

Він нагадав, що ЦВК ще у липні поточного року вніс у Верховну Раду свій законопроект про вибори, і його положення сьогодні лежать в основі тих пропозицій президента, з якими він неодноразово відхиляв нові редакції виборчого закону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...