Ваше слово, пане Ющенко!

Четвер, 1 листопада 2001, 10:38
Україна і раніше не була пріоритетом номер один в американській політиці. А в зв'язку з подіями 11 вересня вона відсунулася ще далі - на "почесне 386 місце" після бен Ладена, Афганістану, сибірської виразки, Хеловіна і всякої всячини.

У вузьких колах жартують, що сьогодні для того, щоб привернути до себе увагу, Ющенку довелося б надіти на себе тюрбан, щоб хоч чимсь нагадувати про арабську тематику, дуже популярну тепер в столиці США.

Може, саме з цієї причини Ющенко вирішив не приїжджати до Вашингтону на конференцію "Україна на шляху до зрілої державності". А можливо, йому не хотілося бути "одним з" - в цьому випадку одним з учасників конференції. Існує ще одна версія, що Ющенку просто немає чого сказати.

Колишньому прем'єру Ющенку відводилася центральна роль на конференції. Але замість нього "цвяхом" став нинішній прем'єр Кінах. Він приїхав до США з коротким візитом, на конференції був проїздом, але встиг справити потрібне враження.

"Ющенко програв. Кінах представив все те, що характеризує його як серйозного політика, орієнтованого на демократичні цінності. І виклав це ясно, послідовно і лаконічно, на відміну від Ющенка, який супроводжує свою промову філософськими міркуваннями", - так прокоментував УП ситуацію керівник центру імені Разумкова Анатолій Гриценко.

"Кінах сказав те, що хотіли почути від нього американці – там були ключові слова – демократія, ринкова економіка, прозорі вибори, свобода ЗМІ, захист прав інвесторів, земельний кодекс.

"Цікавий момент його промови, де Кінах говорить, що економічне зростання -результат десятирічних зусиль всіх урядів України. Тим самим був нівельований внесок Ющенка, при якому слово "реформи" втратило лайливий відтінок.

"Ющенко був відсутній, і на мій погляд, це було політичною помилкою. Тепер він, коли приїде до США, буде говорити те ж саме, але більш химерними фразами", продовжив Гриценко.

Він переконаний, що у Ющенка був відмінний шанс продемонструвати на представницькій конференції свою команду. Однак він від цього шансу добровільно відмовився.

Дехто в українській делегації підозрює, що Ющенко не сам ухвалив рішення про відмову, а за порадою одного з колишніх міністрів. Частина правди в цьому є, але все трохи інакше.

Спочатку конференція планувалася на 21 вересня, її перенесли після терактів в Америці. Тоді Ющенка дійсно відмовляли, і на це були свої причини. По-перше, йому була відведена роль звичайного учасника конференції, а не ключового доповідача. Радники Ющенка логічно вважають, що не варто колишньому успішному прем'єру-реформатору, а в майбутньому – можливому претенденту на президентське крісло, приймати не відповідні його рівню пропозиції.

По-друге, Ющенко мав намір відвідати США на місяць пізніше. А дуже часті візити екс-прем'єра за кордон, який і так уславився про-західником і навіть має дружину-американку, і без того дратують східний електорат.

Після того, як конференцію перенесли, оточення Ющенка після наполегливих переговорів з американською стороною домоглося, що його виступу відвели роль однієї з центральних подій конференції. Вирішили проблему приватних візитів на Захід – другу поїздку Ющенка можна було сумістити по термінах з виступом на конференції. Американці зітхнули з полегшенням і вже з розпростертими обіймами чекали Ющенка, але в останній момент той передумав. "Є одна обставина, про яку я не можу вам сказати", - сказав УП один з найближчих довірених екс-прем'єра.

Тепер колишнього прем'єра чекають в Америці 4 листопада. Він відвідає Бостон, Нью-Йорк, Вашингтон. Найвищого рівня не буде і не може бути – Ющенко більше не репрезентує уряд. Однак в Америці є дуже багато впливових людей, як в уряді, так і в аналітичних центрах, які покладають на нього надію. Його, наприклад, чекає приємна зустріч з мадам Олбрайт.

Чи виправдає Ющенко надії американської еліти?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...