Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Віце-спікер став теоретиком чорного PR

Четвер, 1 листопада 2001, 14:03
Найчорніший PR припаде на кінець виборчої кампанії, коли вже буде пізно подавати в суд. Такий висновок зробив віце-спікер Верховної Ради Степан Гавриш на засіданні Харківського прес-клубу ринкових реформ, присвяченого саме пропагандистським технологіям майбутніх виборів.

Гавриш передрікає, що найближчим часом всі політики довідаються про себе багато чого цікавого і невідомого. Але спочатку, на його думку, компромат буде досить м'який, а потім розкрутиться по спіралі, і обов'язково зачепить не лише кандидатів в депутати, але і діячів виконавчої влади.

На думку віце-спікера, головна причина чорного PR в тому, що в кампанії буде брати участь багато дрібних партій, які не мають ні великої кількості місцевих структур, ні сталого електорату, а тому у них, крім резонансних технологій, виходу іншого немає, як привернути до себе увагу саме таким чином.

Щоправда, чи обернеться залучення уваги залученням голосів, віце-спікер не упевнений. Він вважає, що хвиля компромату може так травмувати суспільство, що воно схилиться до вибору саме тих, хто брудних методів не використовує.

Тільки не сказав Гавриш, де гарантія, що партія, яка здасться суспільству чисторукою, саме такою і буде. Адже за його логікою, для передвиборчого PR найкраще підходить модель доброго і злого слідчого. І деяка партія, публічно демонструючи свої чисті помисли і небажання закалятися об брудну білизну конкурентів, під шумок може через довірені, але зовні незалежні структури виливати бруд на своїх противників.

Але, повторюся, віце-спікер про ефективність такого прийому не говорив, і питань йому щодо цього не задавали. Проте, скандал - не єдина технологія, про яку розмірковував Гавриш. Наприклад, плани ТУНДРи - поставити на чолі списку не партійних лідерів, а добрих фахівців-неполітиків, він назвав непереконливою технологією. З його точки зору, список повинні очолювати професіонали в політиці. І тому гідно оцінив він хід "Демсоюзу" з Володимиром Горбуліним. Гавриш вважає, що з цим лідером "ДС" буде шукати об'єднуючі моменти і з СДПУ(о), і з "Нашою Україною", і з ТУНДРою. Сам віце-спікер, який рік тому не приховував симпатії до філіалу "Демократичного союзу" в парламенті – фракції "Відродження регіонів", говорив, що не має відношення до цієї партії. А прізвище Волкова взагалі ним не згадувалася.

Як і Волков, Гавриш заявив, що буде балотуватися по мажоритарному округу - тому ж сільському округу Харківщини, де він був обраним 4 роки тому. Власні PR технології віце-спікер тримав у секреті і вважав за краще говорити про ситуацію в багатомандатному окрузі.

Гавриш розділив український електорат на 3 частини: комуністичну, демократичну і протестну.

Перша, на його думку, складає до 20% і за неї будуть боротися КПУ і інші компартії, а також ПСПУ і соціалісти.

До другої частини, названої ним загальнодемократичною, віце-спікер відніс половину виборців. На цьому електораті, з його слів, будуть збирати голоси "Наша Україна", СДПУ(О) і "За ЄдУ" (екс-ТУНДРА), Зелені, "Яблуко", "Демсоюз", НЛО, що ще проектується, "Нова сила" і т.п. В результаті таке навантаження на демократичний електорат може, на думку Гавриша, виявитися фатальним - не для виборців, а для тих, хто їх "навантажує".

А ось тих, хто буде боротися за протестний електорат, що складає за його оцінками 25%, віце-спікер не називав і не говорив, що всі ці голоси дістануться ФНП. Хоча, прислухаючись до оцінок Гавриша, боротися за цей електорат більше нікому, крім Тимошенко і компанії.

Поки партії будуть змагатися за електорат, спостерігати за ефективністю їх технологій будуть, зі слів Гавриша, PRщики з Німеччини і Франції. Він вважає, що відпрацьовані в Україні технології згодяться і на парламентських виборах в тих країнах.

Чи може це свідчити про нашу інтеграцію в Європу, віце-спікер не говорив. Зате сказав, що через події 11 вересня і подальші Україна має всі шанси стати регіональним лідером, оскільки знаходиться на найважливішому транзитному шляху з Європи в Азію і може використати собі на благо конфлікт ЄС з країнами ОПЕК. І такому лідерству інцидент з російським літаком, за його думкою, перешкодити не повинен.

А в тому, що Україна виявилася в такому багні, Гавриш президента не звинувачував. Дісталося на горіхи непрофесійній позиції МЗС, яке відразу не знайшло гідних формулювань типу "Ми не можемо ні стверджувати, ні заперечувати, поки не кінчиться розслідування". Але врешті-решт, вважає віце-спікер, Україна з інциденту виплуталася. Отже, можна думати про регіональне лідерство.

Хоч для реалізації такої світлої перспективи все-таки треба більше лідерів всередині країни, а з ними може скластися сутужно. Гавриш зі смутком визнавав, що з допомогою нових технологій в новому парламенті буде так само, як і в нинішньому, багато депутатів, для яких політика - "не професія, а шлях з однієї фінасової групи в іншу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування