Крісті та Сотбі продовжують відкривати світу невідомі італійські імена

Четвер, 1 листопада 2001, 15:54
Налякані міжнародною ситуацією та нещодавньою аварією в аеропорту Мілану італійці, як і всі інші, бояться літати літаками. Наслідком цього стала порівняно невелика кількість італійських покупців, які були присутні на аукціонах Крісті та Сотбі, що відбулися минулого місяця у Лондоні.

Відсутність численної публіки не могла не залишитися непоміченою, не можна сказати, що процент продаж аукціонів зменшився, хоча невеликий спад порівняно з минулим роком все ж помітний. Кошти, які були отримані в результаті продажу на обох аукціонах Пікаділлі, були знаком повернення до життя.

Продажі були позначені і примусовою купівлею, але був дуже високий показник купівлі приватними особами, у випадку Сотбі всі десять кращих лотів відправилися до приватних осіб, які становили, згідно з інформацією експерта з продажу Чейні Вестфал (Cheyenne Westphal), 70-80% всіх покупців. На Крісті дві третини лотів були куплені приватними особами, зазначив експерт Олів'є Камю (Olivier Camu).

Вже втретє на Сотбі і вдруге на Крісті були виставлені твори сучасного італійського мистецтва, і як показує досвід – італійське мистецтво користується попитом. Хоча Сотбі і не зміг дотягнути до показника продаж минулого року – 7,5 мільйонів фунтів – цьогорічний показник також непоганий – 6,1 мільйон фунтів (8,8 мільйонів доларів). Всього тільки 12 лотів не були продані, але були встановлені рекорди на продажу Фонтана і Боетті, повідомляє The Atrnewspaper.

Крісті продовжує провадити політику "представлення невідомих імен італійських митців світу", і за рахунок цього отримав 4,6 мільйонів фунтів (6,5 мільйонів доларів) та чотирьох нових художників. На обох аукціонах помітний спад участі "американського відсотку", але до американських власників відправилися два лоти Сотбі, які не були виставлені на продаж.

 Лучіо Фонтана, Concetto spaziale
Лучіо Фонтана, Concetto spaziale
 
Найвища ціна була встановлена на Сотбі за твір Лучіо Фонтана (Lucio Fontana) 1957 року Concetto spaziale – одна з восьми скульптур, які були витворені для Venice Biennale у 1958 році. Зроблена з тонкого залізного листа, який пофарбований у золото, на високій і тонкій ніжці, трохи схоже на падаючого птаха на високій стеблині.

Інший твір цієї серії вже був проданий минулого року на Сотбі за 398,500 тисяч фунтів, а ціна цьогорічного лота становить 443,500 фунтів (635,110 тисяч доларів) - рекордна ціна за скульптуру Фонтана.

Також високо була оцінена і вишита карта світу Алігьєро Боетті (Alighiero Boetti), яка була виставлена у секції Arte Povera – 212,500 тисяч фунтів (початкова ціна 150-200 тисяч фунтів). Це один з серії 40 гобеленів, які були зіткані в Афганістані, коли Боетті жив у Кабулі у 1984 році. На ньому також зображений червоним вплив Радянського Союзу на азіатські країни.

На аукціонах також було виставлено чимало схожих творів Моранді, і були побоювання, що всі 10 лотів не будуть розкуплені навіть знавцями творчості Моранді. З молотка Сотбі "пішло" два з п'яти лотів, у той час як на Крісті було продані всі п'ять з п'яти, але за досить невисоку ціну 355,700 тисяч фунтів за роботу 1929 року.

 Джакомо Манзу, Cardinale seduto
Джакомо Манзу, Cardinale seduto
 
Не отримав схвалення на Сотбі твір Джуліо Паоліні (Giulio Paolini) "Epidauro", який складався з великих нош без основи, та скульптури 3х5 метрів Пьєра Паоло Калзоларі (Pier Paolo Calzolari) "Rapsodie Inepte", геометрична фігура, зроблена з листя тютюну, олова, неонових труб та свинцю.

"Так великі витвори мистецтва, які важко показувати, на даний момент не користуються попитом", - зазначає пані Вестфал. Така ж доля була і у великої інсталяції Марза (Merz) на Крісті. Однак масивний, монументальний Cardinale seduto Джакомо Манзу (Giacomo Manzu) був проданий за 432,500 тисяч фунтів (початкова ціна 250-300 тисяч фунтів) американцю, який купував через посередника.

Всі ці факти дають підставу говорити, що цьогорічні продажі вже не ті, які були раніше, твори могли зібрати набагато більше коштів. Разом з тим – практика продаж творів мистецтва з аукціонів приносить прибуток, не дивлячись на напружену міжнародну ситуацію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування