Марчук знайшов морський слід у загибелі Ту-154

Четвер, 1 листопада 2001, 16:11
Не виключено, що причиною влучення української зенітної ракети у Ту-154 став "чинник відбиття від водної поверхні", що привело до зриву супроводу ракети С-200, яка повинна була вразити учбову мішень.

Такий попередній висновок проведеного на полігоні Опук (мис Чауда, Крим), у ході якого були відновлені події 4 жовтня, оприлюднив секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук.

На екрані РЛС (Радіолокаційної системи) спостерігалися перешкоди, які можна класифікувати як пасивні і зумовлені впливом відбиття від водної поверхні. Не виключено, що саме цей чинник міг стати однією з причин зриву супроводу мішені.

Марчук повідомив, що у рамках аналізу Міноборони України, який ще триває, причин і обставин в умовах, максимально наближених до реальних, була проведена перевірка можливих причин промаху при стрільбі комплексу С-200 по мішені. Також, з його слів, оцінювалися дії бойового розрахунку в аналогічних умовах.

"У кінцевому результаті ставилася задача не тільки розібратися з діями бойового розрахунку, особливостями функціонування техніки, але і виробити обгрунтовані рекомендації по запобіганню аналогічній ситуації у майбутньому", - цитує секретаря РНБО агентство Інтерфакс-Україна.

До експерименту залучалися штатний зенітно-ракетний комплекс С-200, учбова електронна діюча ракета, імітувалися всі етапи підготовки пуску ракети і супроводу мішені, якою був "Миг-29" з параметрами польоту мішені 4 жовтня.

Марчук зазначив, що бойова робота ЗРК велася у "штатному режимі" без зауважень. "У результаті двократної перевірки відхилень у діях бойового розрахунку і техніки не виявлено - мішень умовно була вражена двічі", - повідомив він.

Марчук підкреслив, це тільки попередні результати, які підлягають вивченню і моделюванню. Думка російських експертів співпадає з "нашими висновками", додав секретар РНБО.

Секретар Ради безпеки Росії, голова державної комісії з розслідування причин і обставин катастрофи Ту-154 Володимир Рушайло ствердно відповів на питання, про те, що те, що трапилося є трагічним збігом обставин з технічних причин. "Поки на попередньому етапі так можна говорити", - сказав він.

Він також зазначив, що у ході роботи держкомісії найбільш ретельно досліджувалося питання про можливе перехоплення головкою самонаведення ракети літака при зриві супроводу мішені.

Як повідомлялося, у четвер на полігоні Опук проводиться експеримент по відтворенню трагедії, яка відбулася 4 жовтня. У п'ятницю у Криму відбудеться спільне засідання російської і української комісій, по закінченні якого будуть підписані відповідні документи.

Українська міжвідомча комісія з розслідування причин катастрофи російського літака Ту-154 над Чорним морем встановила, що загибель літака сталася через ненавмисне ураження літака ракетою військ ППО України у ході навчань у Криму. Загинули 78 чоловік - 66 пасажирів і 12 членів екіпажу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування