З п'ятниці Україна живе за новим законом про вибори

П'ятниця, 2 листопада 2001, 10:09
Набрав чинності новий закон про вибори народних депутатів України. Текст закону, підписаного президентом України 30 жовтня, опубліковано в газеті Кабміну "Урядовий кур'єр" у п'ятницю. Згідно з нормою закону, він набирає чинності з дня офіційного опублікування.

Згідно із законом "Про вибори народних депутатів України", прийнятим в новій редакції 18 жовтня, 225 депутатів обираються за партійними списками, 225 - по одномандатних округах. Виборча кампанія почнеться 1 січня, тобто за 90 днів до дня виборів, які відбудуться 31 березня 2002 року. ЦВК оголошує дату початку виборчого процесу в ЗМІ не пізніше, ніж за 95 днів до дня виборів.

Збір підписів на підтримку партій або кандидатів в депутати за одномандатними округах замінено грошовою заставою - для партій - 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (255 тисяч гривень, зараз неоподатковуваний мінімум прибутків становить 17 грн.), для кандидатів-"одномандатників" - 60 неоподатковуваних мінімумів прибутків (1020 гривень).

До складу окружкомів (не менше 12 і не більше 20-ти осіб) обов'язково включаються представники партій, що подолали чотирипроцентний виборчий бар'єр на попередніх виборах в 1998 році, а також партій, що мають в парламенті партійні фракції або фракції блоків. Інші представники виборчого процесу визначаються шляхом жеребкування. Окружкоми ЦВК створює не пізніше, ніж за 80 днів до дня виборів.

Одномандатні виборчі округи створюються ЦВК не пізніше, ніж за 90 днів до дня виборів.
Кандидатів в депутати може висувати партія, зареєстрована не пізніше, ніж за рік до дня виборів, а також виборчий блок партій, якщо в нього входять партії, зареєстровані не пізніше, ніж за рік до дня виборів.

Висування кандидатів починається за 85 днів і завершується за 65 днів до дня виборів. З'їзди або конференції партій, які приймають рішення про створення виборчого блоку, можуть відбутися в будь-який час до початку виборчого процесу.

Кандидат в одномандатному округу вважається обраним народним депутатом, якщо за нього проголосувала більшість виборців, що брали участь в голосуванні.

Право на участь в розподілі депутатських мандатів отримують кандидати в депутати від партій, що отримали не менше 4% голосів виборців, що брали участь в голосуванні.

Тим часом, президент Леонід Кучма практично одночасно з підписанням закону направив до Верховної Ради листа, в якому просить депутатів "оперативно внести ряд змін" в ухвалений закон, щоб "провести вибори з повним дотриманням Конституції і законодавства України". Зауваження, зокрема, стосуються формування дільничих виборчих комісій, утиску прав партій, створених менш ніж за рік до виборів, визначення вірогідності інформації, поширюваної ЗМІ.

Читайте також:

Кучма обіцяє півроку стриптизу. Електорального
У вівторок Кучма нарешті здійснив довгождану маніпуляцію ручкою над правилами виборів до Верховної Ради – він підписав документ, який вже майже рік депутати уперто голосували в неприйнятних для "гаранта" редакціях. Однак і тепер, після увічнення автографом закону про вибори, у Кучми залишилися претензії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...