Експертизу по Ту-154 виведуть на міжнародний рівень. Росія не збирається ділити відповідальність з Україною

П'ятниця, 2 листопада 2001, 13:34
Остаточну оцінку результатам розслідування катастрофи Ту-154, причиною якої стало враження літака ракетою комплексу С-200, випущеною під час навчань українських військ ППО, дадуть фахівці Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук після завершення спільної роботи російської і української комісій з розслідування обставини загибелі літака.

Він уточнив, що матеріали карної справи, порушеної у РФ, будуть передані в Україну для подальшого розслідування справи, яка порушена українською Генпрокуратурою. При цьому,- відзначив він, розслідування карної справи за фактом катастрофи літака Ту-154 вже триває.

Висновки з підсумків роботи української міжвідомчої комісії були зроблені технічною комісією міждержавного авіаційного комітету СНД. "Результати будуть подані в ICAO і проаналізовані міжнародними експертами цієї організації, які і оцінять, наскільки повно, глибоко і всебічно було проведене розслідування", - відзначив Марчук.

При цьому секретар РНБО підкреслив, що "у зв'язку з цим глибина, об'єктивність, повнота і вся логіка всіх складників інциденту буде перевірятися з дуже великою прискіпливістю організацією ICAO", повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

На прес-конференції у п'ятницю в санаторії Міністерства оборони України "Крим" (селище Партеніт) Марчук також повідомив, що експерти російської і української комісій прийшли до висновку про необхідність створити спеціальну робочу групу, яка б з позиції безпеки, міжнародного права, економіки і екології, а також сумного досвіду 4 жовтня, розробила і запропонувала керівництву двох країн "комплекс заходів з недопущення подібних катастроф у майбутньому".

Зі слів Марчука, згідно з указом президента України Леоніда Кучми, аналогічна робота буде проводитися в усіх комплексах, що використовуються на території України, в тому числі і тих, які використовуються і західними країнами на спільних навчаннях.

Термін завершення розслідування українською комісією планується до 20 листопада, хоч, з його слів, "може бути і раніше", уточнив Марчук.

Зі слів секретаря РНБО, після того, як російська сторона надасть матеріали розслідування, українська міжвідомча комісія зосередиться на подіях, пов'язаних з організацією і проведенням стрільб. "Первинна задача - розібратися в параметрах пуску і польоту ракети, які, як показав вчорашній експеримент, були складними, і, по-друге, розібратися з правовими, організаційними процедурами надання російською стороною полігону для ведення стрільб і закриття відповідної зони безпеки.

Відповідаючи на запитання журналістів про можливу солідарну відповідальність за загибель Ту-154 російської й української сторін, оскільки полігон "Опук" - російський, секретар РБ РФ Володимир Рушайло зазначив, що відповідальність несе та сторона, яка організовувала навчання.

Українська міжвідомча комісія з розслідування причин катастрофи російського літака Ту-154 над Чорним морем встановила, що загибель літака сталася через ненавмисну поразку літака ракетою військ ППО України у ході навчань в Криму.

Внаслідок експерименту на полігоні Опук в Криму у четвер було встановлено, що, можливо, причиною попадання української зенітної ракети в Ту-154 став "чинник відображення від водної поверхні", що призвело до зриву супроводи ракети C-200, яка повинна була вразити учбову мішень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...