Кучма хоче підписати Земельний кодекс, а також ще більше прискорити продаж землі

П'ятниця, 2 листопада 2001, 13:48
Президент Кучма заявив на прес-конференції в п'ятницю у Маріуполі, що, швидше за все, підпише Земельний кодекс України. "Я скажу, як про закон про вибори – швидше за все, підпишу". "Підпишу і направлю в парламент з пропозиціями усунути певні недоліки", - сказав президент.

Кучма, зокрема, підкреслив, що він "проти" норми законопроекту, згідно з якою продаж землі буде здійснюватися тільки з 2005 року. "Це гальмо, яке не буде сприяти реформуванню земельних відносин", - сказав він.

На думку президента, затягнення питання продажу землі "дає можливість скористатися тим силам, які виступають проти" купівлі-продажу землі.

Кучма піддав критиці позицію комуністів при прийнятті Земельного кодексу. "Повернути назад історію неможливо, тому що ми знаємо, яка це була історія", - сказав він і зазначив, що комуністи поставили перед собою завдання "всіма силами блокувати прийняття Земельного кодексу".

Кучма висловив "вдячність здоровим силам в парламенті", які перед виборами "вирішили попрацювати конструктивно". Він підкреслив, що Земельний кодекс "це не просто закон, це Конституція землі, яку чекають багато людей". "Цей закон буде працювати на Україну", - сказав президент.

Планується, що експертна оцінка Земельного кодексу триватиме до 6 листопада.

Прийнятий Верховною Радою України 25 жовтня Земельний кодекс передбачає передачу землі в приватну власність. Разом з тим, кодексом вводиться п'ятирічний мораторій на операції з купівлі-продажу будь-якої землі. У період з 2005 до 2010 року можна буде продавати не більше 100 га земель сільськогосподарського призначення одній людині.

Кодекс також передбачає, що землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватися у власність іноземним громадянам, особам без громадянства, іноземним юридичним особам і іноземним державам.

Проти ухвалення Земельного кодексу у другому читанні активно виступили комуністи. Після підписання кодексу президентом КПУ збирається заперечувати конституційність його прийняття в Конституційному суді.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...