Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кінаху дісталося від Кучми за "за погану підготовку до зими"

П'ятниця, 2 листопада 2001, 15:11
Президент України Леонід Кучма піддав критиці уряд за стан справ у вугільній галузі і погану підготовку підприємств паливно-енергетичного комплексу до зими.

"Кабінет міністрів займається проблемою вугільної галузі незадовільно або взагалі не займається", - заявив президент у п'ятницю у Маріуполі на нараді з керівництвом Донецької області, міста і провідними підприємцями регіону.

Кучма сказав, що "зима не за горами, а на складах практично менше половини необхідного вугілля". Якщо навіть "сьогодні виділити кошти (на закупівлю вугілля) часу не вистачить, щоб вугілля попало на склади ТЕС".

"Висновок: папірців багато, їх затверджуємо. Зокрема, програму розвитку вугілля, однак конкретних заходів з боку уряду ми не бачимо", - відзначив глава держави.

Зокрема, Кучма піддав критиці уряд за те, що у проекті бюджету на 2002 рік не закладено повного фінансування програми розвитку вугільної промисловості. "Якщо Кабінет міністрів щойно затвердив програму розвитку вугільної галузі, а через два дні направляє до Верховної Ради бюджет, де ця програма не врахована, я цього не розумію", - передає слова президента агентство Інтерфакс-Україна.

Кучма підкреслив, що "Україна не може обійтися без українського вугілля". "Це стратегічне паливо", - сказав він, додавши, що дасть відповідні доручення уряду. "Треба повернутися від декларацій до конкретних дій", - відзначив він.

Президент збирається доручити уряду, Міністерству фінансів і Міністерству економіки збільшити фінансування вугільної промисловості. "Я на цьому буду стояти", - заявив він.

Як повідомлялося раніше, запасів вугілля на рівні 2 млн. тонн вистачить при належному постачанні на теплові електростанції природного газу.

Баланс Мінтопенерго передбачає, що на 1 грудня запаси становитимуть 2150 тис. тонн вугілля, на 1 січня - 2320 тис. тонн, на 1 лютого - 1819 тис. тонн, на 1 березня - 1693 тис. тонн, на 1 квітня - 2355 тис. тонн.

Раніше керівництво Мінпаленерго заявляло про недоцільність нагромаджування на складах ТЕС 4,5 млн. тонн вугілля на початок осінньо-зимового опалювального періоду.

Традиційні вимоги уряду про накопичення на початок опалювального сезону на складах ТЕС не менше за 4-5 млн. тонн вугілля зумовлені можливим різким зниженням постачання газу у зимовий час, різким зростанням енергоспоживання в Україні у разі сильних морозів, а також можливістю виникнення різних форс-мажорних обставин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:05
Україна не збирає даних про масштаби кібернасильства – експертка
16:51
БоксУсик посідає третє місце в оновленому рейтингу найкращих боксерів за версією The Ring
16:35
ФОТОЖінка намагалася продати за мільйон свого 2-річного сина у Дніпрі
16:32
фотоАфриканський пил дістався Києва
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:14
фотоУ Запоріжжі депутати обрали нового виконуючого обовʼязки міського голови
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
Усі новини...