Дві третини громадян України прийшли б на парламентські вибори - опитування

Субота, 3 листопада 2001, 13:54
Якби вибори до Верховної Ради України відбулися сьогодні, у них би взяли участь 67,4% громадян України.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Українським центром економічних і політичних досліджень (УЦЕПД) ім. А.Разумкова з 1 по 25 жовтня поточного року. Загалом було опитано 10,9 тис. громадян у віці від 18 років у всіх регіонах України, похибка вибірки становить 1%.

Майже половина учасників опиту (47,7%) заявили, що "обов'язково проголосували б", 19,7% "напевно, пішли б голосувати", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Однозначно не пішли б голосувати" 10,1% респондентів, "швидше за все, не пішли б" - 10,7%. Для 11,8% респондентів це рішення "буде залежати від обставин".

Коментуючи підсумки соцопиту, директор УЦЕПД Ігор Жданов зазначив, що вони свідчать про високу політичну активність українців.
Проте, сказав політолог, досить багато людей ставляться до парламентських виборів скептично. Серед тих, хто голосувати не збирається, 30,9% "не вірять у чесність виборів", а 18,7% "не вірять, що їх голос вплине на результати виборів".

На думку Жданова, такі настрої громадян пов'язані з "сумним досвідом парламентських виборів 1998 року, в ході яких активно використовувався адміністративний ресурс, "чорні" і "сірі" піарівські технології у підконтрольних ЗМІ".

Ще одним тривожним знаком політолог назвав політичну і соціальну апатію населення і відчуження громадян від держави. Як підтвердження експерт навів дані соцопиту, згідно з яким 19,1% респондентів, що не мають намір брати участь у виборах, "нікому не довіряють", а ще 23,8% "не цікавляться політикою".

Згідно з даними опитування, у разі тиску представників влади на виборців більшість респондентів (57,3%) все одно "проголосують, як вважають потрібним за будь-яких обставин"; 15,1% "зроблять вигляд, що підкорилися, але проголосують, як вважають потрібним". Тільки 3,5% учасників опиту заявили, що "підкоряться і проголосують, як їм вкажуть представники влади". Як вважає експерт, загальний потенціал впливу адмінресурсу в Україні не перевищує 5%.

У той же час, на думку Жданова, адмінресурс став невід'ємною складовою політичних стосунків в Україні, і часто "розглядається багатьма державними службовцями і політиками як цілком нормальне і допустиме явище".

Той факт, що 22,7% опитаних не будуть брати участь у виборах" під тиском представників влади, Жданов назвав "вельми негативним". З його слів, це означає, що майже чверть українців не вірять в які-небудь зміни і не готові боротися за свої права, що є дуже небезпечною тенденцією, "яка може привести до дискредитації доцільності існування демократичної системи в Україні, її дієвості і ефективності".

Парламентські вибори в Україні відбудуться 31 березня 2002 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...