Кандидати в депутати закуповують ковбасу та Віа Гру

Понеділок, 5 листопада 2001, 13:51
Партії та політики продовжують порушувати права громадян під впливом близького свята електоральної волі. Офіційно "виборчий процес" почнеться 1 січня 2002, тому Комітет виборців України поки не може це називати "порушенням конкретних юридичних норм виборчого законодавства". Однак, КВУ продовжує фіксувати "тривожні тенденції", які поки трактуються як "недобросовісні методи агітації", "порушення рівності суб‘єктів політичного процесу".

Продовжує наступ чорний PR, представлений поширенням анонімної та наклепницької інформації про політичних опонентів. Як приклад у КВУ наводять регулярне оновлення "неофіційного сайту" спікера кримського парламенту Леоніда Грача. А в те, що мережа й далі використовуватиметься з метою політборотьби, сумніватися не доводиться. І не допоможе в цьому ні РНБОУ, ні СБУ.

У цьому ж секторі чорного PR Комітет виборців розповідає історію з газетою "Позиція", що є органом Сумської обласної організації Соцпартії. На видання подала до суду лідер ПСПУ Наталія Вітренко. Приводом для судового позову є передрук газетою інформації з видання "Слово Батьківщини" (партгазета однойменної партії), де розповідається, що нібито за роботу проти Мороза та Тимошенко Наталія Вітренко отримує по 50 тисяч доларів особисто та 10 тисяч на потреби партії.

5 жовтня жителі Лівобережжя отримали у своїх поштових скриньках спеціальний випуск газети "Демократична Україна". На першій сторінці були надруковані результати опитування мешканців Лівобережжя щодо можливих результатів голосування, проведені "Центром досліджень "Демократичні ініціативи" спільно з лабораторією соціально-політичних досліджень". Фонд "Демократичні ініціативи" в своїй заяві спростував інформацію про проведення цього соціологічного дослідження.

Крім їжі для роздумів політичні сили шукають шлях до виборця і через шлунок та гаманець. Найбільше за "безкоштовним або за зниженими цінами наданням товарів та послуг" було помічене політичне об'єднання "Жінки за майбутнє". Вони, крім грошей на активну рекламну кампанію по ТБ, витратились і на подарунки, роздача яких зафіксована КВУ в більшості областей України.

На Дніпропетровщині пощастило тільки одноліткам століття. В рамках акції "Милосердя – від серця до серця" подарунки роздавали всім жителям Дніпропетровської області у віці від 95 до 100 років. У Новомосковському районі Дніпропетровської області "Жінки" видавали матеріальну допомогу на медикаменти 37-ми малозабезпеченим особам. Партійна каса схудла на 1500 гривень. На Івано-Франківщині представники об’єднання відвідували лікарні та влаштовували гуляння біля міської ратуші.

За цим же методом пропаганди було помічене і "Яблуко". З трьох населених пунктів Київської області – Узина, Володарки та Бородянки – партія розпочала акцію продажу продуктів без ПДВ, тобто на 20% дешевше. "Демсоюз" в одному з сіл на Івано-Франківщині вирішив трактором позорювати присадибні ділянки малозабезпеченим і престарілим селянам - зорали.

Але найбільше щастя зараз перепадає народу від чинних депутатів-мажоритарників, наголошує Комітет виборців. Нардеп Тетяна Засуха (дружина Київського обласного губернатора) вирішила довго голову над пропагандистськими штучками не ламати і зробила все просто – на своєму виборчому окрузі роздає грошову допомогу по 50 гривень тим, хто йде в армію або одружується.

Ще один варіант підвищити шанси на перемогу потенційним кандидатам – тим, що самим не вистачило розуму додуматися – підказав КВУ. За новим законом виборцю, який прибув на дільницю з відкріплювальним посвідченням, надається можливість проголосувати, як за партійний список, так і за кандидата в одномандатному виборчому окрузі. Отже, привізши кілька тисяч осіб з відкріплювальними посвідченнями в округ, кандидат може забезпечити собі перемогу.

Найважче підтвердити серед видів передвиборних зловживань примусовий збір коштів на кампанію. Як приклад КВУ наводить історію, що трапилась на Львівщині. Голова місцевого осередку НРУ, нардеп Ярослав Кендзьор у своїй авторській програмі "Політичні етюди" звинуватив місцевих соціал-демократів в тому, що вони за підтримки обласної податкової адміністрації змушують львівських підприємців підтримувати партію. Львівську філію ДПАУ очолює Сергій Медведчук – брат головного ес-дека Віктора Медведчука. До суду з вимогою спростування цієї інформації звернулася облорганізація СДПУ(О).

Примус до вступу в партії, стверджує КВУ, набув масового характеру. У Луганській області нардепу Юлію Іоффе робітники підприємства "Азот" нажалілися, що Партія регіонів застосовує практику примусового залучення до своїх лав робітників підприємства. На Вінниччині тиснуть на чиновників, які не хочуть ставати НДПістами. Відзначилась і опозиція. Проводиться активний запис в партію "Собор" працівників Черкаського міськвиконкому. Мером міста є член Форуму нацпорятунку Володимир Олійник.

Відверто сміються у обличчя спостерігачам КВУ партійні функціонери на питання про фінансування рекламних акцій політичних партій та об‘єднань – як різноманітних концертів, так і роликів на ТБ. Іноді, за неперевіреною інформацією, для цих цілей використовуються бюджетні кошти, зазначає КВУ.

Тут знову відзначилися "Жінки за майбутнє", які в Харківському оперному театрі організували концерт за участю зірок російської естради (Олександр Булдаков, Микола Носков та Йосип Кобзон). За інформацією російських ЗМІ, лише запрошення Кобзона коштує 16 тисяч доларів.

Проявили себе "Жінки" в Запорізькій області, де відбувся концерт "Зірки естради за жінок", в якому взяли участь Ян Табачник, Лоліта, Едіта П‘єха etc. У невелике місто Сарни на Рівненщині привіз групу "Віа Гра" нардеп, друг Бакая Олександр Данильчук з "Демсоюзу".

Питання політреклами у ЗМІ цікаве з іншого боку. Оскільки новий закон про вибори передбачає встановлення перед виборами вартості політичної реклами, яка не перевищує комерційну і не може змінюватися до кінця виборів, то керівники ЗМІ вже зараз починають підвищувати вартість рекламних послуг. Те, що згадана норма почне діяти лише з 1 січня, дещо загальмувала цей процес, однак можна прогнозувати, що ціни на рекламу зростатимуть і надалі.

Системним порушенням КВУ називає використання ЗМІ, що є у комунальній власності, для рекламування партій і політичних діячів, які підтримуються структурами виконавчої влади на місцях. Такі тенденції зафіксовані в Луганську та Сєвєродонецьку.

Найсмачніше КВУ залишив на кінець – адмінресурс у дистильованому вигляді. Як кричущий прояв використання службового становища на підтримку певних політичних сил, втручання влади у передвиборчий процес наводяться слова Запорізького губернатора Євгена Карташова, який на прес-конференції за результатами робочої поїздки до Казахстану відкрито заявив про підтримку Партії регіонів. Взагалі збори місцевих членів ТУНДРи відбуваються під головуванням або керівника адміністрації, або його заступника.

У жовтні блок "За єдину Україну" остаточно сформувався на місцях і безроздільно зайняв нішу "партії влади", вважає КВУ. Раніше декларації про об‘єднання звучали переважно з вуст лідерів партій, а на місцях кожна партія діяла автономно. Іноді регіональні осередки партій-учасниць блоку навіть конфліктували, як це відбувалося у Донецькій області, в Криму. Однак протягом місяця в більшості регіонів були сформовані єдині штаби блоку. Відбувалось це переважно після візиту в область міністра аграрної політики, заступника голови Аграрної партії України, координатора блоку "За єдину Україну" Івана Кириленка. Пан Кириленко збирав активістів всіх чотирьох партій і ділився з ними своїм баченням мети, завдань блоку та шляхів їх реалізації.

Губернатор Чернівецької області Теофіл Бауер - людина пряма. Так і заявив місцевій пресі після поїздки до Києва: "Розмова з главою держави відбулася, і йшлося про ті можливі кандидатури по округах до Верховної Ради та до органів місцевого самоврядування. Всі мої пропозиції знайшли підтримку у президента". Схожими відвертощами поділився і губернатор Рівненщини і за сумісництвом керівник облорганізації Аграрної партії, який пообіцяв зробить все можливе для забезпечення своїй партії перемоги в області на виборах.

Загалом зараз йдуть активні переговори з представниками адміністрації президента та регіональною владою про сприяння у виборчій кампанії. За неперевіреною інформацією, списки так званих "узгоджених" кандидатів від влади вже в кілька раз перевищили кількість виборчих округів. Губернатори також мало кому відмовляють. Однак, в округах, де збираються балотуватися відомі опозиційні діячі, влада збирається "виставити" потужних конкурентів.

Ще одна цікава історія трапилася у Сокирянському районі Чернівецької області. Там керівництво виконавчої влади викликає в кабінети директорів шкіл, примушуючи їх писати заяви про вихід з СДПУ(О), а декого взагалі попереджають про звільнення з посади, з окремими партосередками розриваються угоди на оренду приміщення. Взагалі, на думку КВУ, на цих виборах регіональна влада особливо не симпатизуватиме ес-декам, а в деяких регіонах і протидіятиме.

Як приклади адміністративного тиску на опозицію та незалежні ЗМІ КВУ наводить відмову влади Вінниці надати приміщення для зустрічі лідерів ПСПУ із виборцями. Саме як політичну акцію оцінюють спостерігачі арешт міського голови Монастирища Черкаської області Василя Музики за хабарництво. Арешт стався при дуже сумнівних обставинах. Надходять скарги про примус до виходу з лав "Батьківщини" студентів в Черкаському держуніверситеті.

У жовтні продовжилися заходи, спрямовані на нейтралізацію опозиційних сил. Прикладом КВУ наводить "інспірований ззовні" вихід Донецької обласної організації партії "Батьківщина" з Форуму національного порятунку. Обласна організація вирішила співпрацювати з органами представницької та виконавчої влади, а також виключити з рядів обласної організації 3-х народних депутатів України, членів фракції "Батьківщина".

Ще одним прикладом тиску КВУ наводить закриття луганською міською радою опозиційної телекомпанії "Ефір-1".

Останній прояв порушень, викладений КВУ – це формування владою списків виборчих комісій у деяких областях України. Ці тенденції найбільш характерні для тих областей, де завершився розподіл адмінресурсу.

Цікаво, що розповідатиме КВУ через місяць, за підсумками моніторингу листопада? Тоді якраз вже працюватиме указ Кучми про "Про забезпечення реалізації прав громадян, принципів демократичного суспільства, відкритості і прозорості у процесі підготовки та проведення виборів 2002 року". Самим існуванням указу "гарант" визнає, що органи державної влади і місцевого самоврядування нездатні забезпечити проведення дійсно демократичних виборів, вважають у КВУ: "Цим указом президент фактично взяв на себе відповідальність за чесність і прозорість проведення виборів".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News