Українці готові до пришестя жінки-президента. А поки самі жінки працюють на Кучму

Понеділок, 5 листопада 2001, 19:28
Тимошенко та Вітренко можуть трохи порадіти – ще навіть не 8 березня, а понад половину українців вже готові бачити на посаді президента жінку. Таких в Україні 54%, ще 11,8% погодились, щоб країною керувала жінка, але "з часом". Такі результати отримані Центром Разумкова, який опитав протягом жовтня 10900 громадян. Помилка вибірки становить 1%.

Перспективи президентські…

Прилюдно про амбіції покерувати Україною заявили поки дві пані: Вітренко вже має досвід 1999 року, Тимошенко, нещодавно агітуючи за себе, заявила, що на виборах-2002 треба голосувати за майбутнього президента. На думку політолога Томенка, зараз в Україні фактично почалась президентська, а не парламентська кампанія, і сьогодні є 8 кандидатів на найвищу посаду в державі: Ющенко, Симоненко, Медведчук, Вітренко, Мороз, Тимошенко, мер Києва Омельченко, а також якийсь ще невідомий кандидат від адмінТУНДРи.

Директор політико-правових програм Центру Разумкова Ігор Жданов вважає, що "суспільство готове до того, щоб президентом була жінка". "Для нього сьогодні вже не важливо, хто політик – жінка або чоловік. Це раніше штучно встановлювалися квоти – стільки-то жінок має бути представлено там-то. Зараз же куди головніше, щоб дії політика були зрозумілі виборцеві, направлені на поліпшення соціальної захищеності населення, щоб був чесний політик", - пояснив УП результати опитування Жданов.

Володимир Полохало результат у 54% вважає "трошки перебільшеним". "Такий показник можна мати у спокійних умовах, а під час виборів люди змінюють орієнтацію". Взагалі ж соціологія амбіції названих жінок трохи заспокоює. За даними опитування, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень спільно з центром "Соціальний моніторинг", зараз рейтинг Тимошенко складає 10%, Вітренко – 15%. У "Соціополіса" цифри інші. 4,8% "позитивно, з довірою" ставляться до Вітренко, 4,5% - до Тимошенко. Центр Разумкова пропонує такий варіант: Вітренко – 6,4%, Тимошенко – 6%.

У можливість обрання президентом жінки менше за інших вірить політолог Володимир Малінкович. "54% в підтримку жінки-президента – це думка самих жінок, які складають трохи більше половини населення України. Якщо є приклад Тетчер, Голди Мейер, то і половина населення нашої країни також вважає, що їх представник може стати президентом. Одні при цьому мають на увазі Вітренко, інші – Тимошенко. Я не бачу, що сьогодні є хтось, крім цих двох дам, хто буде брати участь у виборах. Але я упевнений, що президентом жінка не стане. Вітренко і Тимошенко можуть отримати по 7-8"%.

На думку Малінковича, є ще "дві дами, які мають амбіції високого рівня". "Це - Кужель [голова Держкомітету з питань розвитку підприємництва і регуляторної політики] і Богословська [перший заступник голови бюджетного комітету парламенту, спів-лідер неоформленого блоку НЛО]. Але я не вважаю, що у них є шанс".

У той же час Малінкович відзначає посилення ролі жінок в українській політиці. "Спершу була Вітренко, потім Тимошенко. Вона була віце-прем'єром з енергетики, і її роль в політичному житті дуже велика, хоч я особисто вважаю, що їй місце там, де вона перебувала в лютому-березні 2001. Однак, все одно роль Тимошенко важлива, незалежно від того, як ми до неї ставимося – негативно чи позитивно". На думку Малінковича, представниці слабкої статі могли б велику роль грати в сфері культури, як, наприклад, в Росії. "У нас була талановита жінка, але вона загинула. Я маю на увазі Соломію Павличко".

Малінкович також зазначає, що "певну роль в формуванні світосприйняття і позиції" Ющенка зіграла його дружина Катерина Чумаченко. "Вона могла бути зв'язуючою ланкою між Україною і США. Вона з одного боку кладе руку на груди при підйомі американського прапора, з іншого боку – при українському прапорі".

Людмилу Кучму політолог як політичну фігуру "не розглядає". "Тієї Сім'ї, яка була при Єльцині в Росії, у нас немає". У той же час Малінкович вважає, що на політичне життя країни впливає Олена Франчук – "через президента і свого друга Пінчука", який є "досить впливовим політиком".

…та парламентські

Якщо жінкам-політикам є ще над чим працювати, то у "жіночих партій" цифри не такі вже і безнадійні – бо боротимуться вони не на президентських виборах, де треба 50% підтримки, а на парламентських, де досить і 4%. Так, за "Жінок України" готові голосувати 2,0%, а політичне об'єднання "Жінки за майбутнє", яке потужно рекламується на провідних телеканалах, могли б підтримати 3,2% виборців".

Остання структура своїм синтетичним виглядом страшенно схожа на відомого борця за оновлення влади. "Жінки за майбутнє" вже скоро навіть переплюнуть "Нову Генерацію" за регулярністю появи на телеекрані. Але якщо "молоде покоління політиків", схоже, остаточно кидає якір у бухті Ющенка, "Жінки", за даними УП, підуть на вибори самостійно.

Причина такого сміливого кроку дуже проста – "Жінки за майбутнє" мають тил в особі першої леді України - Людмили Миколаївни Кучми. "Проект відбувається під патронатом дружини президента", - повідомило УП поінформоване джерело.

Проходження до парламенту "Жінкам за майбутнє" має гарантувати адмінресурс. Вже зараз структура поширюється у регіонах, формуються осередки на місцях. Приміщення під офіси їм відводять в установах соціальної сфери – школах, будинках піонерів.

У питанні ж фінансування "Жінкам" відведена роль утриманки. "Потрібні люди скинуться на це благородне діло, так само, як колись на фонд "Людмила Кучма – дітям України", - зазначило джерело. Проект не рахує грошей на проведення акцій під "благодійними" вивісками. Роздача подарунків поставлена на широку ногу в більшості областей України: десь це обмежується матеріальною допомогою на медикаменти, десь "інвестиціями" у лікарні, десь народними гуляннями.

Духовний харч від "Жінок за майбутнє" електорату пропонується отримувати на концертах російської попси. Активну участь у їх проведенні бере друг родини Кучми, аккордеонних справ майстер, Ян Табачник. Крім нього у концертах беруть участь Кобзон, П'єха, Лоліта.

Після всього цього стає складно погодитися з Малінковичем, який вважає Людмилу Кучму аполітичною жінкою. На запитання, навіщо першій леді така брудна справа, як політика, джерело зазначило: "Ситуація змушує". А за одно з підсиленням позицій "гаранта" у парламенті й роль жінок у політичному житті збільшуватиметься.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
15:06
Країни G7 обіцяють посилити протиповітряну оборону України
14:55
До України повернути 17-річну дівчину, яку вивезли з ТОТ до Росії
14:51
Вчені знайшли докази публічного осквернення решток королівської родини Мая у Гватемалі
14:49
Україна отримає понад пів мільярда євро для проєктів в енергетиці та відновленні житла
14:29
Як Росія відповідає на запити Червоного Хреста про підтвердження полону? Пояснює речник МКЧХ
Усі новини...