Лазаренку не шкода нервів Кучми. Він хоче в депутати

Вівторок, 6 листопада 2001, 11:22
Цієї назви не зустрінеш у рейтингах, це прізвище не пропонують на соцопитуваннях. Але фантоми намагаються повернутися. Якщо хтось забув, варто нагадати – в Україні є такий депутат Лазаренко, який представляє у Верховній Раді інтереси виборців округу №40, що у місті Дніпропетровську. Ще дана особа була єдиною в історії держави, яка для призначення прем'єром назбирала конституційну більшість голосів Верховної Ради, а після відставки "за станом здоров'я" стала ворогом №1 для лідера нації.

Хоча вже два з половиною роки "хазяїн" перебуває у каліфорнійській в'язниці, цей факт не бентежить його амбіції. Мало того, що очолювана ним "Громада" абсолютно точно братиме участь у виборах-2002, нині партійні соратники намагаються з'ясувати, чи може за законом Лазаренко бути у передвиборчому списку рідної структури.

За словами заступника голови "Громади" з ідеологічних питань Юрія Філяка, "зараз ми вивчаємо з юридичної точки зору питання, чи має право Павло Іванович балотуватися у депутати". Пересторогою для участі Лазаренка у виборах може стати те, що він вже понад два роки не з'являється на батьківщині.

У новому законі про вибори стаття 8 обіцяє, що "депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п'яти років".

"Проживання в Україні за цим Законом означає проживання на території, яка включає: територію в межах державного кордону України, морські судна, що перебувають у плаванні під Державним Прапором України, а також перебування громадян України у встановленому законодавством порядку у відрядженні за межами України, в дипломатичних та інших офіційних представництвах і консульських установах України, міжнародних організаціях та їх органах, на полярних станціях України, а так само перебування громадян України за її межами відповідно до чинних міжнародних договорів України",
- ідеться у восьмій статті.

Зрозуміло, що Лазаренко не капітан далекого плавання і не підкорювач Південного полюсу. Але ж в документі про американську тюрму теж нічого не сказано. Тому про застосування до екс-прем'єра норми закону має бути рішення Центрвиборчкому. Там поки не знають, як вчинять після надходження заявки на депутатство від Лазаренка, сказав УП секретар ЦВК Ярослав Давидович. При цьому в Центрвиборчкомі пам'ятають досвід минулих парламентських виборів.

Тоді громадянин Рудьковський, обраний депутатом, так і не отримав мандата своєї мрії – після виборів районний суд визнав його реєстрацію кандидатом в депутати незаконною, бо перед виборами він навчався за кордоном. Але пізніше Верховний суд скасував рішення районного. Тож прецедент було створено – хоча Рудьковський так і не став народним обранцем, бо його місце у парламенті посіла людина, яка була другою в його окрузі.

Якщо ЦВК ще тільки визначатиметься з правом Лазаренка бути обраним, у самій "Громаді" впевнені, що шеф міг би стати на чолі списку. "Він перебуває за межами держави не з власної волі. Він тут і прописаний, тут і квартплату сплачує", - розповів УП заступник Лазаренка на партійній ниві.

Кримінальне переслідування Лазаренка не вважають у партії перешкодою для його третьої спроби стати депутатом. "Вирок у Швейцарії винесено умовно, це не кваліфікується як судимість. У США рішення не ухвалено, але ми впевнені, що він буде звільнений. Там навіть ще не почався судовий процес, бо генеральна прокуратура України постійно підкидає докази, чим відкладає розгляд", - стверджують у партійному штабі Лазаренка.

"Адвокати Павла Івановича в США мають повну доказову базу, що законів в Америці він не порушував. 53 пункти звинувачення – це перелік бізнесових операцій. Така-то фірма перерахувала такій-то фірмі стільки-то грошей. Це звичайні бізнес-операції, які подаються як порушення закону". Однак, за інформацією УП, процес не може початися з іншої причини – через те, що саме адвокати екс-прем'єра постійно висувають нові вимоги, зокрема, щодо відводу судді.

Щодо України, то тут взагалі дивні речі. Для когось це може стати несподіваним, але факт залишається фактом – на відміну від Швейцарії або США, на батьківщині Лазаренку звинувачення досі не пред'явлено, бо зробити це Генпрокуратура має особисто в очі Павлу Івановичу. А для того ж заступника голови "Громади" Юрія Філяка Лазаренко, незважаючи на томи кримінальних справ, написані у відомстві Потебенька, залишається невинуватим.

Для операцій, які слідство називає злочинними, у "Громади" є своє визначення: "не заборонені законодавством України". На думку Філяка, цифри, які Генпрокуратура постійно оприлюднює як вкрадені Лазаренком гроші, за задумом влади мають дискредитувати його в очах громадян. "Але ж недосконалість законів у ті часи – на початку 1990-х – дозволяли заробити тим, хто зараз перебуває у президентському оточенні і називається олігархами".

Сама "Громада" – і партія, і фракція – з часів ув'язнення Лазаренка пережила відплив кадрів. Першими її залишили ті, хто пройшов до парламенту за списком: "Ми пізнали, хто і чого вартий, відбувся своєрідний процес очищення". Вчинок Тимошенко і її прибічників з виходу із "Громади" і створення "Батьківщини" у материнській структурі не схвалюють: "Юлія Тимошенко, коли запахло смаженим, почала співпрацювати з владою, але зараз повернулася на ті позиції, на яких була в "Громаді".

На відміну від парламентської фракції, партія "Громада" не розвалилася, хоча в офісі жаліються на тиск через справу Лазаренка: партійців викликають до прокуратури, крадуться документи з переписки, з яких потім робляться фальсифікації, прослуховуються телефони.

За твердженням заступника голови, і зараз партія нараховує 180 тисяч членів, а за кількістю партійних структур посідає 5 місце в Україні – після КПУ, СДПУ(О), "Демсоюзу" та "Батьківщини". "Громада" начебто представлена в 27 областях і 600 районних організаціях. У той же час він не зміг назвати жодного члена партії, який є депутатом – окрім Лазаренка, звичайно.

У "Громаді" особливих ілюзій на вибори-2002 не покладають: "Ми розуміємо, що через події навколо Павла Івановича рейтинг невисокий". Водночас не живе у світі мрій і сам Лазаренко – бо отримує з штабу "аналітичні записки". "Завдяки факсу Павло Іванович у курсі всіх справ". В партії також схиляються до того, що ітимуть на вибори самостійно – незважаючи на "надзвичайно складне фінансове становище". В той же час у "Громаді" кажуть, що серед членів є "підприємці, які допоможуть внести заставу" в 255 тисяч гривень.

Розібратися, навіщо партії ці завідомо програшні вибори, нескладно. По-перше, якщо не на чолі списку, то хоча б за округом у Лазаренка є мінімальні шанси пройти до парламенту і знову отримати недоторканість. По-друге, навіть без подолання 4%, однією своєю присутністю в бюлетені "Громада" викликатиме передістеричний стан у відомого героя з Банкової. По-третє, таким чином партія, орієнтована на протестний електорат, може трохи помститися "Батьківщині"-"ФНП"-Тимошенко, які за останніми соцопитуваннями все ще перебувають у зоні ризику непроходження до парламенту. По-четверте, структура Лазаренка хоч якось має нагадати про своє існування виборцю. "Партія, яка не бере участь у виборах, не партія", - зазначив заступник Лазаренка.

У політичній вотчині екс-прем'єра намагаються демонструвати бадьорість. "Громаду" все ж таки бояться", - вважає Юрій Філяк. Але оптимізму на підтвердження репліки у його голосі не чути. "Такого, що Лазаренко став у тюрмі зовсім сивим, ходить у кайданах – такого немає. Павлу Івановичу і складно, і важко. Це була людина, яка була реальною загрозою для президента і за організаційними силами, і за потенціалом". Якби в "Громаді" у щось би вірили, чому б говорили про унікальність лідера у минулому часі?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування