Ющенко почав у США із зустрічі з єврейським лоббі

Середа, 7 листопада 2001, 09:38
Свій перший візит до столиці світу – Нью-Йорку – в ранзі простого претендента на депутатство Ющенко розпочав зустріччю з Радою президентів найбільших єврейських організацій Америки. Зі слів Євгена Червоненка, який був свідком переговорів, учасники обговорили проблеми реституції єврейської власності в Україні та зняття з України дії поправки Джексона-Веніка.

Поправка Джексона-Веніка, яку прийнято називати реліктом "холодної війни", є доповненням до закону США "Про торгівлю" від 1974 року. Вона обмежує торгові стосунки з країнами, що забороняють або суворо обмежують вільну еміграцію своїх громадян за кордон. Поправка приймалася за часів холодної війни і була тісно пов’язана із забороною Радянським Союзом єврейської еміграції. З часом трактування поправки розширилося від просто питань заборони еміграції до загального порушення прав людини у певній країні.

Зняття дії поправки надає країні можливість отримання статусу "найбільш сприятливої нації", що гарантує ряд пільг у торгових відносинах з США. Надання такого статусу не є автоматичним, але уникнення "дамоклового меча" Джексона-Веніка є першим кроком на цьому шляху. Можливість усунення поправки минулого тижня в Америці під час переговорів з офіційними особами обговорював чинний прем'єр Кінах.

Під час зустрічі з єврейськими діячами колишній прем'єр Ющенко почув усну заяву про те, що вони не будуть протестувати проти скасування дії поправки по відношенню до України і включення України до списку "найбільш сприятливих націй".

Цього ж дня у Нью-Йорку Ющенко зустрівся з Джорджем Соросом і редколегіями газет "Нью-Йорк Таймс" та "Волл Стріт Джорнал".

У середу на Ющенка чекають зустрічі у Вашингтоні: з Генрі Гайдом, Головою Комітету з міжнародних відносин Палати представників Конгресу США, Збігневом Бжезинським, Нельсоном Ледскі, Президентом Національного демократичного інституту (NDI), Джоржом Фолсом, Президентом Міжнародного республіканського інституту (IRI) та редакцією газети "Вашингтон Пост".

Можливі зустрічі з Кондоліззою Райс, радником з національної безпеки президента США, Річардом Армітажем, заступником державного секретаря США і Річардом Чейні, віце-президентом США, але поки що ці зустрічі не було підтверджено.

Поїздку Ющенка до Сполучених Штатів було організовано спільними зусиллями його передвиборчого штабу і групи американців, які переймаються долею майбутніх парламентських і президентських виборів в Україні. Американську сторону організаторів репрезентують активні представники української діаспори Вашингтону та Нью-Йорку, а так само американські політичні діячі, так чи інакше задіяні в просуванні україно-американського діалогу.

Містком між тими та іншими став Борис Тарасюк, колишній міністр закордонних справ України. До складу делегації, очолюваної Ющенком, входять керівник штабу "Нашої України" Петро Порошенко, екс-голова Нацагентства з матеріальних резервів за часів уряду Ющенка та засновник компаній "Орлан" Євген Червоненко, а також помічник Ющенка Дмитро Сениченко.

P.S. У середу Ющенко в США також має провести ряд знакових зустрічей. У його робочому плані стоять переговори зі Збігневом Бжезинським і Мадлен Олбрайт, що займає зараз посаду голови Національного демократичного інституту. Також Ющенко планує переговори з колишнім послом в нових незалежних державах Держдепартаменту Стівеном Сестановичем і участь в "круглому столі" на українську тематику в Фонді Карнеги. Заплановані переговори в Конгресі.

Надзвичайно цікавим є те, що Ющенко у ході поїздки до США має передати американському президенту Джорджу Бушу і віце-президенту Річарду Чейні листа від Кучми. Показово, що ця почесна місія не дісталася чинному прем'єру Кінаху, який побував у США минулого тижня. Послання від Кучми американським лідерам має передати близький та тепловітаний у Вашингтоні політик, а не темна конячка, яка тільки приїхала знайомитися з господарями світу. Ющенко ж разом з листом отримав у США офіційну місію, яка, може, хоч якось виправдає перед ревнивим Кучмою нетрадиційно високий прийом екс-прем'єру. Якщо, звичайно, у листах немає білого порошку.

Борис Тарасюк, який понад місяць читає лекції у Гарвардському університеті, вважає, що "зустрічі на такому високому рівні свідчать про великий інтерес Сполучених Штатів до виборів в Україні і до Віктора Ющенка, як лідера політичного блоку, що має один з найвищих рейтингів довіри серед населення України". "Такого типу переговори не властиві для дипломатичної практики, але вони ще раз підтверджують бажання американців бачити в Україні демократичну державу і стабільного зовнішньополітичного і економічного партнера" - прокоментував він візит прес-службі ПРП.

Доктор Надія Дюк, член Ради з міжнародної політики США, думає, що Америка чекає від України "конкретних реформ". "Щодо офіційної позиції американського уряду я не можу сказати нічого, тому, що я не в уряді, але я чую, як вони ставляться тепер до України, що вони чекають, щоб вже, дійсно, були якісь конкретні реформи, шукають якоїсь конкретної нової ініціативи від України, щоби, дійсно, Україна робила вже те, що постійно говорять офіційні представники, коли вони приїжджають в Америку, що вони будуть здійснювати реформи, але видно, що ті реформи не йдуть. Я думаю, що Америка дивиться на Ющенка, чи він є дійсно тією людиною, що може здійснити ті реформи".

"А щодо діаспори… Знаєте, діаспора вже в жалюгідній ситуації, тому що кожного разу з України надходять лише погані новини: тут Україна збиває літака, там Україна знищує журналістів. І, знаєте, діаспора, яка, дійсно, старається Україні допомогти, не має чим працювати. І приїзд Ющенка, можливо, покаже, що той є якоюсь новою надією України, що він, дійсно, зможе об'єднати демократичні сили і довести Україну до нового етапу демократії і, дійсно, закріпити усі ринкові реформи, які він розпочав, коли був прем'єр-міністром", зазначила Надія Дюк в інтерв'ю "Свободі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування