Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Блок Тимошенко: "Титанік" чи "Аврора"?

Середа, 7 листопада 2001, 16:34
У середу з політичного поля України остаточно зникла назва "Форум нацпорятунку". Бренд, народжений 9 лютого у кинозалі Верховної Ради після об'єднання 15 громадян, а влітку перероджений у коаліцію 7 партій під керівництвом Тимошенко, перестав існувати після перейменування блоку екс-віце-прем'єра.

Крім цього, день революціонерів 7 листопада приніс ще одну подію. Відмова від назви "ФНП" і нове ім'я партійного об'єднання "Блок Юлії Тимошенко" стали пострілом пістолету, який розпочав передвиборчу кампанія в президенти даної опозиціонерки.

Власне, при всіх закидах у самолюбуванні, використання власного імені у назві блоку - не гріх, а поєднання приємного з корисним. Те ж саме – дати своє ім'я "Нашій Україні" – збирається зробити Ющенко. А, наприклад, у 1999 з назвою "Блок Жириновського" прихильники майже незатребуваної психо-ліберал-демократії вибороли 6% місць у Держдумі. У випадку ж із Тимошенко і її амбіціями перейменування було просто необхідним.

По-перше, на слово "Тимошенко" народ реагує набагато більш тепло, ніж на абстрактне "ФНП". Якщо у абревіатури, за останніми оприлюдненими дослідженнями, було 2-2,6%, то у самої Тимошенко рівень довіри в три-п'ять разів вищий: 10% в опитуванні Українського інституту соціальних досліджень спільно з Центром "Соціальний моніторинг", 6% за даними Центру Разумкова, 4,5% нарахував центр "Соціополіс". В самому "Блоці Юлії Тимошенко" свій нинішній рівень оцінюють у 7,1%.

По-друге, перейменування стало не тільки одномоментним PR-кроком. Не відомо, хто той автор, який скоротив назву "Блок Юлії Тимошенко" до слова "Б'ЮТі" (beauty, що в перекладі з мови Шекспіра значить скромно – "краса"). Заступник голови коаліції Анатолій Матвієнко каже, що це у нього само так зімпровізувалося. А, мовляв, якщо народ вважатиме, що у коаліції хтось займається самолюбуванням, то це ви, журналісти, тему розвинули. В будь-якому разі крок вдалий, бо тепер прізвище Тимошенко, майже ізольованої від преси, можна згадувати і без якогось спеціального інформаційного приводу.

По-третє, і, може, в цьому найбільші стратегічні перспективи перейменування блоку – тепер весь штаб коаліції, вся машина починає працювати на одне-єдине ім'я. Тим більше що зараз, на час передвиборчої компанії, "політичні партії [учасники блоку] де-факто зупиняють свою роботу". "Наші зусилля спрямовуються на донесення до виборців ідей блоку", - сказав у середу Матвієнко.

Тобто, воно ніби-то як і передвиборча боротьба, і сім партій, консолідованих антикучмістською ідеєю, і спільний список блоку – але на виході все одно отримуєте одного-єдиного головного героя. "Мова іде не про амбіції, а про персоніфікацію відповідальності", - пояснює і водночас підтверджує припущення Тимошенко. "Блок не ставить мету 2002. Наша мета - нова Україна, яка є у наших мріях з новим президентом. Вибори 2002 – крок до цієї мети", - не став приховувати Матвієнко.

Ющенко та/проти Тимошенко

Те, що ця боротьба буде репетицією змагань-2004, не зрозумів би хіба ледащо. Зрозуміло і те, що боротися Тимошенко доведеться як з відвертими ворогами – різними кучмістами та олігархами, так і за електорат Ющенка. На думку політолога Володимира Полохала, зараз протистояння між структурами прем'єра та екс-прем'єра не буде публічним. "Вони не ризикнуть піти брутально проти Мороза та Тимошенко, бо це дасть їм вибух популярності. Але на прихованому рівні будуть боротися проти регіональних структур, бо у них [партій Ющенка] їх формують люди, залежні від влади".

З міні-стресом, викликаним відмовою екс-прем'єра, у блоці Тимошенко розібралися швидко. "Ющенко нашої протягнутої руки не побачив, або зробив вигляд, що не побачив. Це - крок недосвідченого політика, а не політика, який не ставить на перше місце ідею об'єднання патріотичних сил", - пояснив Матвієнко без сліз на очах.

Водночас члени коаліції Ющенка також зовсім не переживають. "Якби вибори відбувалися за чисто пропорційною системою, тоді ми мали б докладати всіх зусиль, щоб іти на вибори одним списком. Сьогодні треба ставити питання так, щоб на мажоритарних округах ми один одного підсилювали, а не боролися, тим самим даючи перемогу третьому кандидату. Є дуже багато можливостей для співпраці – через реальну оцінку можливостей кандидатів на мажоритарних округах і вчасне зняття слабких кандидатур", - повідомив УП лідер УНР Юрій Костенко.

Він вважає, що один одному блоки не шкодитимуть і закликав до "толерантної виборчої кампанії". "В цій кампанії "Батьківщина" може спокійно працювати в центрі і на сході України і забирати той електорат, який не піде за "Нашою Україною". Головне, щоб ми не обливали один одного політичним брудом".

Ще один лідер партії-учасника "Нашої України", Віктор Мусіяка з "Вперед, Україно!", вважає участь Тимошенко і Ющенка у виборах окремо "логічним" результатом. "Є межі, які не дають нам зійтися у єдиному пориві. Наш електорат схожий, але має різні точки зору на вирішення проблем – одні підтримують радикальний шлях, інші - поміркованіший. Тому кожний має взяти своє".

Володимир Філенко, заступник голови ПРП, вважає, що наслідки такого відмежування стануть відомі пізніше – вони "залежатимуть від остаточного формування блоку Ющенка". "Якщо буде перекос у провладну частину, це дасть можливість "ФНП" проголосити себе єдиною опозиційною структурою. Тоді "Наша Україна" може частину симпатиків втратити. Наслідки не будуть фатальними, але тоді у "ФНП" є шанс подолати 4-процентний бар'єр".

У той же час, як зазначив Полохало в інтерв'ю УП, блоки Мороза та Тимошенко "мають реальні шанси пройти до парламенту". "Коли ми говоримо про електоральні моделі, та чи інша політична сила може мати максимум і мінімум електоральної підтримки. Максимум електоральної підтримки у Тимошенко – 15%, у Мороза – 20%. Це та частина суспільства, яка спроможна довіряти їм при тому, якби була рівна електоральна боротьба. А це означає, що за нинішніх умов вони спроможні набрати 5%. Може, треба бути трохи поміркованішим, і мобілізовувати не тільки протестний електорат".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування