МВФ ухвалив бюджетну політику Укркаїни

Середа, 7 листопада 2001, 17:08
Бюджетна політика України останнім часом - 2000-2001 рр. - була хорошою з точки зору збереження макроекономічної стабільності, - заявив в інтерв'ю журналістам помічник директора ІІ Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду (МВФ) Джуліан Беренгаут.

Але Україні все ж необхідно балансувати бюджет за методологією Фонду. "Середньострокові цілі бюджету - це нуль (в різниці між прибутками і витратами. - УФС) по нашій методології". При цьому надходження від приватизації, підкреслив він, не повинні використовуватися "як прибуток на звичайні витрати".

У зв'язку з цим проект бюджету України на 2002 р. вважається першим кроком до того, щоб кошти від приватизації не використовувалися для фінансування дефіциту бюджету. При цьому він позитивно відзначив той факт, що прибутки від приватизації, передбачені в наступному році на рівні 2,4% від ВВП, перевищують рівень дефіциту бюджету (1,7% від ВВП). "Нам здається, що це хороший крок в дуже потрібному напрямі", - сказав він.

Аналізуючи виконання бюджету України в поточному році, Дж.Беренгаут позитивно оцінив виконання плану з податкових надходжень за дев'ять місяців 2001 р. на фоні податкової амністії. На його думку, цьому сприяло високе економічне зростання в країні.

"Високе реальне економічне зростання, яке ми маємо в цьому році, привело до певного зростання надходжень, але вони виросли далеко не настільки, наскільки можна було б уявити: І ці чинники також треба вивчити",

Але поки що бюджет не прийнятий парламентом, рано говорити про якісь успіхи. Не слід забувати, що план приватизації не виконаний навіть наполовину. Тому власне успіхів небагато. Головне, щоб в результаті бюджет все-таки прийняли. Від цього залежить, чи буде МВФ продовжувати фінансувати Україну. А дуже б хотілося, щоб це було саме так.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...