Розбився український вертоліт в Сьєрра-Леоне

Четвер, 8 листопада 2001, 10:24
Біля столиці Сьєрра-Леоне, Фрітауна, зазнав катастрофи вертоліт Мі-8 українського миротворчого контингенту місії ООН. На борту гелікоптера знаходилося 4 члени екіпажу - офіцери 20-го окремого вертолітного загону Збройних сил України і 3 пасажири (співробітники місії ООН в Сьєрра-Леоне).

Прес-служба Міністерства оборони повідомляє, що катастрофа сталася 7 листопада близько 23.50 за місцевим часом (різниця між Київським - 2 години).

Вертоліт здійснював плановий політ за завданням місії ООН за маршрутом Хайстінгс - Фрітаун - Лунги - Фрітаун - Хайстінгс, загальна відстань - близько 50 кілометрів.

З населеного пункту Хастінгс машина вилетіла о 22.56 за місцевим часом. Через 9 хвилин літак сів у Фрітауні, а о 23.41 вилетів з цього міста в напрямку населеного пункту Лунги, через морську протоку. Через 10 хвилин командир вертольота повинен був вийти на зв'язок з центром координації польотів місії ООН. Плановий зв'язок не відбувся.

У зв'язку з цим опівночі 8 листопада у повітря був піднятий вертоліт пошуково-рятувальної служби, екіпаж якого виявив на воді уламки вертольота, що зник. Відразу до рятувальних робіт були залучені ще один вертоліт і чотири човни.

У ході пошуково-рятувальних робіт були знайдені тіла командира екіпажу підполковника Володимира Савчука, льотчика-штурмана капітана Сергія Філіповича і одного представника ООН. Доля інших, зокрема, бортового перекладача вертолітної ланки капітана Сергія Аюшева і бортового авіаційного техніка вертольота старшого лейтенанта Андрія Кулікова, поки що невідома. Пошуки тривають.

Для з'ясування причин і обставин катастрофи вертольота Мі-8 створено спеціальну комісію.

На сьогодні в Сьєрра - Леоне перебувають 644 українських миротворці, включаючи спостерігачів. У складі 20-го окремого вертолітного загону Збройних сил України - 110 осіб. Це один з найбільших українських миротворчих контингентів.

Місяць тому, 8 жовтня у Кодорській ущелині Абхазії в районі, до якого проникло грузино-чеченське формування, був збитий вертоліт Мі-8. Загинули 5 членів місії військових спостерігачів ООН, перекладачка і 3 члени українського екіпажу.

З 1992 року через український миротворчий контингент пройшло близько 9000 військовослужбовців. За ці роки близько 30 з них загинули, більше 50 отримали поранення.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування