У Харкові перекривали центральні вулиці і палили опудало

Четвер, 8 листопада 2001, 12:34
Головну магістраль Харкова - вулицю Сумську - біля резиденції губернатора в середу перекрили декілька десятків учасників мітингу лівих. Причиною стало затримання міліцією громадянина Юрія Стешенка, шофера народного депутата Павла Тищенка. Цьому передувало спалення мітингуючими опудала з написом "чума". За версією міліції, Стешенка доставили в найближчий підрайон тому, що у нього знайшли пляшку з бензином.

Мітингуючі і сам депутат запевняли, що ніякої пляшки у нього не було. Куди відвезли Стешенка, мітингуючі не знали і перекрили вулицю, вимагаючи його звільнення. При цьому Павло Тищенко стверджував, що під час перекриття один з автомобілів намагався наїхати на демонстрантів і ударив його. Міліції незабаром вдалося розблокувати дорогу, але учасники мітингу продовжували залишатися на місці подій. А коли прибулий на місце події начальник міського управління міліції Костянтин Маслій запевнив їх, що затриманого відпущено, вони не розходилися до появи Стешенка. Як повідомили кореспонденту "УП" в обкомі Компартії, з Стешенком в міліції не поводилися грубо.

Досі мітинги лівих в Харкові проходили без ексцесів, і в колишні роки на них вкрай нечасто лунала критика на адресу глави обладміністрації Олега Дьоміна.

Але новий губернатор від такої критики не захищений, особливо після того, як літом він заявив, що пам'ятник Леніну не прикрашає Харків, хоч демонтувати його і не слід би. ( До речі, в 1990-му, коли Євген Кушнарьов став першим демократично обраним мером Харкова і невдозі вийшов з Компартії, Дьомін очолював опозиційну йому комуністичну фракцію в міськраді).

КПУ готувалася до акції 7 листопада, виставивши в ряді людних місць агітпости як під
антипрезидентськими, так і під антигубернаторськими лозунгами і карикатурами. Один з них був такий: "ку-клукс-клан- ККК- Кучма-Кушнарьов- корупція". На самому мітингу антикушнарьовских лозунгів, правда, помітно не було. Не було помітно і антикучмівських, хоч раніше вони бували нерідко. Наприклад, на День Конституції комуністи виходили з транспарантом "Кучма - політичний імпотент".

7 листопада переважали червоні прапори і портрети Петра Симоненка. Але своїх емоцій
багато рядових учасників не приховували. Коли колона проходила біля обладміністрації, деякі стали скандувати "Кушнарьова - в Ізраїль".

Нетерпимість демонстрантів багато в чому пояснюється нещодавнім подорожчанням комунальних послуг (тарифи на опалювання і гарячу воду піднялися на 27-29% з 1 жовтня, а тарифи на холодну воду - на 50% з 1 листопада). У той же час 27 тисяч сімей відключено від гарячої води за неплатежі, а від холодної - ще більше. Під загрозою відключення на порядок більше число громадян. 6 листопада на брифінгу в міськвиконкомі повідомлялося, що 275 тисяч сімей (майже половина харківчан) ходить в боржниках за опалювання.

Акція 7 листопада показала гегемонію комуністів в лівому русі Харківщини. Символіка інших партій-учасниць (СПУ, "Справедливості" і Слов'янської партії) була
малопомітна. Що ж до мітингу, організованого КПРС, ВКП(б), і ПСПУ вранці 7 листопада, то на нього зібралося близько 200 чоловік, тоді як на комуністичний 3,5 - 4 тисячі. Ліво-радикальні партії не називали свій мітинг альтернативним і не
критикували з трибуни КПУ і СПУ (так як і губернатора - дісталося від промовників лише найвідомішим харківським бізнесменам).Вони говорили, що проводять його ранком для того, щоб немолодим людям було зручніше повертатися додому. Але така причина не могла бути основною - важко уявити лідера харківської КПРС Андрія Бєлогрищенка на марші поруч із соціалістами, яких він очолював майже 3 роки, і яких із скандалом покинув влітку. Не менш складно уявити лідера харківських комуністів Аллу Александровську поруч з лідером більшовиків Анатолієм Середою, який 4 роки тому, нещадно критикуючи її як "зрадницю робочого класу", відібрав голоси, необхідні для завоювання депутатського мандату по мажоритарці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування