Ющенко обирає шлях Тоні Блера

П'ятниця, 9 листопада 2001, 08:52
Тоні Блер, правлячий прем'єр-міністр Великої Британії, знає як вигравати вибори. У 1997 році він поступився багатьма принципами, які його рідна лейбористська партія сповідувала роками з метою завоювати серця нетрадиційного для англійських трудовиків електорату. Блер позбувся нав'язливої залежності від профспілок, виключив слово "соціалізм" із статуту партії й оголосив себе лідером усіх британців.

Подібно до Блера, Віктор Ющенко теж хоче стати лідером усіх українців, а не просто вузького кола національно-патріотичних партій, чиї погляди хоч і близькі колишньому прем'єру, але обмежують його в поступі до майбутнього президентства. Питання виникає таке: якими ж принципами мусить поступитися Віктор Андрійович, щоб виграти серця нетрадиційного для нього електорату?

Відповідь на це питання – у різнобарвності учасників блоку "Наша Україна". "Це не є провладний проект, це не є опозиційний проект," – пояснює Ющенко. – "наша мета – підібрати такий ключ, який би забезпечив консолідацію провідних політичних сил України. І з нашими політичними партнерами - зформувати коаліцію, яка б отримала більшість на виборах."

Картатість "Нашої України" часами нагадує Ноїв ковчег, де "кожної тварі по парі". Проте, ця картатість має свою чітку внутрішню логіку. Якщо бути рухівцем - не чекай перемоги на Донбасі. Якщо бути російськомовним – прощавай, Галичина. Щоб перемогти в Україні – потрібно посадити в Ноїв Ковчег одночасно і рухівців, і російськомовних і у такій веселій компанії плисти в одному напрямку.

Куди і як буде плисти "Наша Україна" наступні шість передвиборчих місяців, колишній український прем'єр пояснював у Вашингтоні, де він зараз перебуває з візитом. Вражаючий як на приватного громадянина рівень зустрічей свідчить, що в столиці Америки уважно слідкують за навігаторськими здібностями Ющенка. І готові допомогти, хоча поки що тільки морально.

Ющенко звернувся до американської сторони з проханням допомогти у забезпеченні прозорості майбутніх виборів і дотриманні виборчого законодавства. Це питання обговорювалося під час зустрічі з Річардом Армітаджем, заступником державного секретаря США. Армітадж підкреслив, що уряд Сполучених Штатів буде вітати відкритість виборчого процесу в Україні та готовий надіслати спостерігачів.

Ющенко тим часом не виключає можливості приєднання до блоку "Наша Україна" нових учасників. "Двері відкриті," - стверджує колишній прем'єр. А от наскільки нові партнери по коаліції змінять погляди Ющенка, продемонструє, чи зможе Віктор Андрійович стати українським Тоні Блером.

Читайте також:

Ющенко рекламує в США свої погляди та команду

Політичну різнобарвність блоку "Наша Україна" Ющенко пояснив бажанням знайти "формулу консолідації політичних сил, які можливо десяток років не сідали за стіл переговорів, не об'єднували своїх зусиль задля майбутнього України. Я переконаний, що консолідація - це єдиний спосіб здобуття політичної більшості в парламенті. Це - ключова мета проекту."

Ющенко почав у США із зустрічі з єврейським лоббі
Свій перший візит до столиці світу – Нью-Йорку – в ранзі простого претендента на депутатство Ющенко розпочав зустріччю з Радою президентів найбільших єврейських організацій Америки. Зі слів Євгена Червоненка, який був свідком переговорів, учасники обговорили проблеми реституції єврейської власності в Україні та зняття з України дії поправки Джексона-Веніка.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування