У руках бен Ладена, можливо, опинилися ядерні чемоданчики КДБ

П'ятниця, 9 листопада 2001, 13:21
У саудівського терориста Усами бен Ладена можуть виявитися деякі з 3 тисяч радіокерованих ядерних чемоданчиків, розкиданих КДБ навколо баз НАТО у Німеччині за часів холодної війни.

Про це, згідно з повідомленням італійського інформаційного агентства Adnkronos, повідомив ФБР один офіцер російської розвідки. За даними агентства, ця інформація отримала підтвердження з боку колишнього співробітника ГРУ полковника Станіслава Лунева, що працював у Східній Німеччині. Міністр внутрішніх справ Італії Клаудіо Скайола назвав ці повідомлення "перебільшеними", повідомляє НТВ.Ру.

Лунев оповів джерелам західної розвідки, що перед тим, як він втік у США, йому стало відомо, що більше 3000 небезпечних чемоданчиків були визнані загубленими, коли СВР Росії спробувала їх повернути. Зі слів російського генерала Володимира Доркина, зникнення такої кількості ядерних чемоданчиків викликає серйозний неспокій у СВР, ЦРУ і Мі-6. Він вважає, що частина їх могла виявитися у руках терористичних груп.

Кожна бомба важить 30 кг; її вибуховий заряд еквівалентний 1000 тонн тротила, так що вона може зруйнувати всі будівлі у радіусі кілометра у таких містах, як Франкфурт або Гамбург.

Американські експерти давно звертали увагу на повідомлення про контрабандний вивіз військових матеріалів з Росії, про співпрацю вчених з потенційними "державами-ізгоями" і на те, як погано охороняються склади. А на російських об'єктах знаходиться третина всіх існуючих ядерних матеріалів.

На минулому тижні Джордж Буш офіційно заявив, що Усама бен Ладен і мережа "Аль-Каїда" намагалися купити ядерну зброю.

Тому група провідних американських політиків закликала США збільшити об'єми фінансування для підвищення рівня безпеки у Росії, що вважається потенційним джерелом "витоку" ядерних технологій до терористів у зв'язку з величезними масштабами військових програм Радянського Союзу, йдеться у Financial Times.

Зокрема, рада з ядерної безпеки закликала активізувати програму міністерства енергетики США з підвищення рівня безпеки військових об'єктів, виділити додаткові кошти на програму конверсії оборонної діяльності десяти російських ядерних центрів (програма "Ядерні об'єкти"), підтримати заходи по зміцненню кордонів країни і підвищенню контролю над експортом.

Тим часом у цю середу президент Джордж Буш заявив, що блокує фінансовий законопроект на суму в 40 млрд. доларів США, запропонований після терактів 11 вересня, якщо для нього не будуть виділені додаткові кошти.

Голова вашингтонського представництва ради Білл Хоен сказав: "Це фіаско. Це жахливо, що чиновники не вважають важливими програми боротьби з поширенням зброї. Те, що президент загрожує вето, просто жахливо. Нічого не робиться для того, щоб викоренити причини проблем".

До 11 вересня адміністрація Буша якщо не знижувала, то явно не активізувала" зусиль по фінансуванню і підтримці програм, направлених на скорочення російського військового арсеналу і зниження ступеню пов'язаних з ним ризиків.

Тепер, як відзначають провідні російські і американські вчені, ризик того, що російський арсенал може потрапити до рук терористів, значно зростає.

Читайте також:

* Австралія вступає у війну проти тероризму
* Челсі Клінтон на вулицях Манхеттена 11 вересня розповідала про "шкідливість скорочення податків Бушем"
* У руках бен Ладена, можливо, опинилися ядерні чемоданчики КДБ
* Журналісти 5 провідних телекомпаній США будуть працювати у протигазах
* У талібів у полоні 15 американських шпигунів, а бен Ладен набагато бідніший, ніж всі думають
* Американці продовжують вести масовану пропаганду
* В Афганістані загинуло ще 26 американців
* Війська НАТО вже увійшли у Мазарі-Шаріф
* Канал "Аль-Джазіра" показав веселих дітей бен Ладена
* Таліби створюють підрозділи фанатиків-смертників, які будуть збивати американські літаки
* Америка бомбить Афганістан найпотужнішими бомбами часів В'єтнаму
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування