Прем'єри зіграють на трубах

Понеділок, 3 грудня 2001, 12:32
У понеділок в Москві після трирічної перерви збереться російсько-українська міжурядова комісія з питань торгово-економічної співпраці. Михайло Касьянов заявив, що головна мета – угода про умови постачання, транзиту і оплати газу в 2002 р. Реекспорт з України російська сторона хоче заборонити. Але українська делегація висуне вимогу про вільний продаж газу зі своїх родовищ і скасування Москвою обмежень на ввезення труб.

"Ми будемо наполягати, щоб весь газ, що добувається, був виключений з обмежень на експорт", - сформулював переговорну позицію України директор департаменту ТЕП кабінету міністрів Олександр Свердлов. Російський уряд вважає, що такий підхід суперечить суті жовтневих угод, ратифікованих два тижні тому Радою.

Вони базуються на тому, що "Газпром" забезпечує паливний баланс України, постачаючи по 30 млрд. куб. м з Росії і Туркменії. Разом з 18 млрд. куб. м українського газу це закриває її потреби. Експортне мито має відбивати спокусу перепродувати в Європу частину газу, що отримує Україна. Його величина буде вписана в угоду на 2002 р. Чи "Буде це $140 за 1000 куб. м або менше - буде вирішено в ході переговорів", - сказав в суботу "Відомостям" Касьянов.

Козирем України є те, що вона перекачує 125 млрд. куб. м російського газу в Європу. Всі контракти "Газпрому" розписані на роки уперед, і тому на переконання України залишається дві-три тижні. А прес-секретар українського прем'єра Анатолія Кінаха Сергій Нагорянський сказав "Відомостям", що делегація висуне на переговорах питання про часткову оплату Росією послуг України з транзиту. До такого повороту в Москві готові.

Ще рік тому Касьянов пропонував тодішньому прем'єру Віктору Ющенку відмінити бартер, за умов якого 30 млрд. куб. м обмінюється на безкоштовне транспортування в Європу, і перейти на прямі розрахунки. Чиновник Білого дому відзначив, що угода потрібна Україні не менше, ніж Росії. Без неї вона не отримає 1 млрд. куб. м сезонного кредиту "на холоди" і 5 млрд. куб. м резервного кредиту на випадок ускладнень з оплатою туркменського газу.

Для розв'язання проблем національних виробників делегація гостей застосує увесь арсенал засобів. Київський експерт з Міжнародного центру перспективних досліджень Гліб Вишлинський переконаний: "Україна буде давити антидемпінговими розслідуваннями з постачання [російських] електролампочок, залізничних стрілок, харчової соди, для того, щоб Росія скасувала квоти на труби".

Квоти були введені травневою постановою уряду на вимогу російських трубників, що звинуватили українських колег у демпінгу. Обсяг постачання з України не повинен перевищити 620 000 т. Зараз потерпілі заявляють про втрату зовнішніх ринків і намір відповісти ударом на удар. Директор "УкрАПЧермету" Володимир Терещенко заявив "Відомостям", що національне Мінекономіки розглядає питання про введення квоти на ввезення російської руди в розмірі 4,5 млн. т. Це майже три чверті експорту російської руди на Україну в цьому році. Кінах збирається вимагати скасування квоти або збільшення її на 30 – 40%.

Однак Касьянов повідомив "Відомостям", що дав доручення Мінекономрозвитку продовжити трубну постанову на 2002 р.: "Ми спробуємо домовитися з колегами, щоб ця квота була трохи більшою, або трохи меншою".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування