Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарифи на електроенергію перед виборами не підвищуватимуться

Понеділок, 3 грудня 2001, 13:04
Президент Кучма заявляє, що підвищення тарифів на електроенергію для підприємств стосується тільки обленерго, які приватизовані іноземними компаніями, і мова не йде про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це Кучма сказав під час спільної прес-конференції з Президентом Республіки Хорватія Стєпаном Месичем, який перебуває в Україні з офіційним візитом.

Кучма підкреслив, що він стоїть на тому, щоб українська сторона співпрацювала з західними компаніями на засадах інвестицій в розвиток мереж, які вони приватизували, а "не тільки, і не стільки за рахунок підвищення тарифів для промислових підприємств". Кучма вважає, що це має бути постійна співпраця.

28 листопада Національна комісія регулювання електроенергетики ухвалила рішення дозволити трьом приватизованим обленерго підвищити тарифи на передачу та поставку електроенергії. За інформацією прес-служби НКРЕ, роздрібна вартість електроенергії, що відпускається споживачам "Житомиробленерго", "Київобленерго" і "Рівнеобленерго", зросте з 1 грудня 2001 р. не більш як на 10%. При цьому в прес-службі підкреслили, що роздрібні тарифи підвищаться для промислових споживачів, але не для населення та сільськогосподарських споживачів.

Між тим, наприкінці квітня 2001 року на відкритих тендерах були продані контрольні пакети акцій шести енергокомпаній на загальну суму 160 млн. дол.: американська компанія AES Washington Holdings B.V. придбала "Київенерго" і "Рівнеобленерго", словацька Vychodoslovenske Energeticke Zavody S.P. - "Житомиробленерго", "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго" і "Севастопольенерго". Крім того, інвестори взяли на себе додаткові зобов'язання погасити заборгованість приватизованих підприємств на загальну суму 136 млн. дол.

Можливість підвищення тарифів була однією з вимог іноземних інвесторів при приватизації українських обленерго. У серпні цього року "Житомиробленерго", "Київобленерго", "Рівнеобленерго" і "Севастопольміськенерго" звернулися до НКРЕ із заявкою на підвищення тарифу на передачу і поставку електроенергії.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування