Азаров звинувачує "Сибірський алюміній" в симулюванні збитків

Понеділок, 3 грудня 2001, 18:42
Податкова адміністрація вважає, що відомий своєю скандальною приватизацією Миколаївський глиноземний завод займається ухилянням від поповнення державної скарбниці України. Як заявив глава ДПАУ Микола Азаров на прес-конференції у Києві, в минулому році МГЗ "непогано платив податки", а в цьому році "перестав".

Керівництво заводу, зі слів Азарова, пояснює це падінням ціни на глинозем на світовому ринку з 350 до 190 доларів за тонну. "У результаті, природно, збитки, в результаті ми в п'ять разів скоротили сплачені податки", - процитував Азаров слова представників МГЗ.

"Ми стали цікавитися: а як же це так, кому ви відвантажуєте глинозем? За документами - фірма на Гібралтарі. Як відомо, на Гібралтарі немає алюмінієвих заводів, значить, глинозем не може відвантажуватися на Гібралтар. Він як відвантажувався до Таджикістану на алюмінієвий завод, так і продовжує відвантажуватися. А за якими ж цінами Гібралтар відвантажує наш український глинозем? А за тими ж самими - 350-360 доларів за тонну. А питається - де ж гроші? Чому гібралтарська фірма в прибутках, а український завод у збитках? І наче б то все згідно із законом. Коли ми станемо нарешті розумними?", - поділився з журналістами службовою інформацією Азаров.

Як пояснив після прес-конференції прес-секретар Азарова Віталій Лук'яненко, представники МГЗ вже двічі брали участь в засіданні міжвідомчої групи боржників бюджету, створеної постановою Кабміну.

За підсумками цих засідань алюмінщики підписали два протоколи, що передбачають графік погашення заборгованості, накопиченої МГЗ перед бюджетом. Як зазначив Лук'яненко, робоча група може поставити перед власниками підприємства питання невідповідності керівництва заводу посадам.

Як відомо, контрольний пакет Миколаївського глиноземного заводу закумулювано у руках структур, близьких до компанії "Русский алюминий", якою на рівних паях володіють "Сибірський алюміній" і фірми Романа Абрамовича.

Так, на конкурсі з продажу 30% МГЗ на початку 2000 року перемогла компанія "Український алюміній", засновниками якої виступили "Сибірський алюміній" і УкрСиббанк. Інші пакети також викуплені структурами, афельованими з "Руським алюмінієм".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування