Держдепартамент США позитивно оцінює свободу релігій в Україні

Вівторок, 4 грудня 2001, 10:38
Звіт про релігійну свободу у світі, вже втретє підготовлений Державним департаментом США на виконання Акту про міжнародну релігійну свободу, цього року оприлюднено із запізненням.

Але звіт все-таки оприлюднено. Припущення, що США не наважаться зробити це через небажання дратувати своїх союзників по антитерористичній операції з числа ісламських країн, де брутально порушуються релігійні свободи, не справдилися. Нагадаємо, що Акт про міжнародну релігійну свободу виріс із занепокоєння громадської думки США переслідуваннями християн у багатьох країнах сучасного світу і став законом 27 жовтня 1998 року. Він зобов’язує президента Сполучених Штатів застосовувати до порушників так звані президентські акції, - від конфіденційної заяви, яка не з’явиться в пресі, до блокування комерційних угод.

Стан релігійної свободи в Україні у Звіті отримав загалом доволі позитивну оцінку. У ньому підкреслюється, що "Конституція України та Закон про свободу совісті запроваджують релігійну свободу, і уряд в цілому поважає це на практиці". "За звітний період ставлення уряду до свободи релігії дещо покращилося, хоча релігійні організації ще відчувають бюрократичних труднощів при реєстрації на місцевому рівні".

Джерелами загрози релігійній свободі безпосередньо в Україні звіт вважає міжправославні відносини та встановлення хрестів на місцях або поблизу іудейських чи мусульманських місць поховань. Водночас в узагальнюючому документі підкреслюється, що досягнення в сфері релігійної свободи ніде не можуть вважатися незворотними, поки існує несвобода в інших сферах і, по-друге, поки суспільство не усвідомить необхідності постійної, щоденної і щогодинної боротьби за розширення меж свободи.

Українська служба радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування