Кучма здивував Захід, пише Sueddeutsche Zeitung

Вівторок, 4 грудня 2001, 10:40
Відмова Кучми від кредиту на добудову атомних реакторів здивувала країни-донори, під такою назвою публікує німецький щоденник Sueddeutsche Zeitung повідомлення про головну тему переговорів під час майбутнього візиту німецького канцлера Ґергарда Шредера до Києва.

Після того, як минулого тижня український президент Леонід Кучма неочікувано відмовився від понад 200 мільйонів доларів кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку на добудову двох атомних реакторів, тема енергетичної політики, очевидно, стане головною на переговорах між українським президентом та німецьким канцлером, котрий прибуває до Києва у четвер.

На думку німецького ділового щоденника Sueddeutsche Zeitung, під час зустрічі в столиці України німецький канцлер говоритиме про необхідність енергозбереження та побудови звичайних, а не атомних електростанцій, для стабілізації енергопостачання в Україні.

Газета нагадує своїм читачам, що причина суперечки між Євробанком та Україною полягає у небажанні українського керівництва виконати вимогу банку щодо підняття тарифів на електроенергію. При цьому українська влада посилається на парламент, який, на переконання уряду, не ухвалить підняття тарифів на 30%.

Тобіас Мюнхмаєр, речник Грінпіс, організації з охорони довкілля, в інтерв’ю німецькому часопису сказав, що зараз настав час подумати про альтернативні проекти. При цьому Мюнхмаєр зауважив, що він побоюється, що на заваді цьому може стати невдоволення західних країн Україною за її непослідовну поведінку, адже країни великої сімки пообіцяли гроші в якості компенсації за закриття Чорнобильської станції ще у 1995 році, але кредит не наданий і досі.

Українська служба радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування