Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Завершується операція з пошуку бен Ладена

Вівторок, 4 грудня 2001, 14:23
Загін у 1,5 тисячі бійців під керівництвом пуштунського польового командира Алім Шаха у супроводі американських спецназівців у вівторок почне наступ у район Тора-Бору ("Чорна вдова"). Там, як вважається, в розгалуженій і добре укріпленій системі печер переховується бен Ладен з приблизно 2 тис. бойовиків - арабів і інших іноземних найманців.

Як передає РИА "Новости, про це повідомив у вівторок сам пуштунський польовий командир Алім Шах.

З його слів, двоє афганських старійшин з гірського району Тора-Бору під Джелалабадом отримали записку від Усами бен Ладена, в якій міжнародний терорист повідомив, що не хотів би воювати з єдиновірцями. Али Шах повідомив, що в понеділок він провів зустріч з представниками афганських племен цього регіону, які і повідомили його про записку бен Ладена.

Напередодні в інтерв'ю газеті The Washington Times генерал авіації США у відставці Томас Макинрі заявив, що "якщо бен Ладен захоче зв'язатися з ким-небудь, то йому доведеться робити це в письмовому вигляді - на папері або, скажемо, записати своє звернення на відеоплівку, оскільки майже за всіма потенційними притулками бен Ладена стежать американські супутники і розвідувальні літаки". "Думаю, ми дістанемо Усаму в найближчі два тижні", - додав генерал.

Незважаючи на отриману від бен Ладена записку, наступ пуштунських військ на Тора-Бору почнеться дуже скоро, заявив Алім Шах. "Це останній і самий укріплений табір "Аль-Каїди" в цій країні", - зазначив він.

Польовий командир підтвердив газеті, що американські спецназівці на декількох вертольотах прибули до Джелалабаду ще у неділю. Велика частина підземного комплексу Тора-Бору, де можливо ховається бен Ладен, побудована моджахедами на гроші ЦРУ під час війни з СРСР. Зі слів очевидців, фортецю побудували високо в горах в 80-х роках в печері, яку відділяє від поверхні більше 400 метрів гірської породи. Радянські війська ніколи не намагалися повністю захопити комплекс, однак зібрана ними розвідінформація була передана у розпорядження Великобританії і США.

Підходи до Тора-Бору ретельно охороняються, а оборона являє собою систему добре замаскованих довготривалих вогневих точок, вирубаних безпосередньо у гірській породі. Сама багатоповерхова міцність обладнана електростанцією, системою вентиляції, в ній є спальні кімнати, конференц-зали і сховище для зброї.

НТВ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...