Київ торгується з Москвою
Предметом суперечки знов стали газ та труби

Вівторок, 4 грудня 2001, 16:07
Візит прем'єр-міністра України Анатолія Кінаха в Москву проходить під знаком найбільшого за останні роки російсько-українського зближення. Москва і Київ знов будуть вирішувати найболючішу проблему в двосторонніх відносинах - газові борги України. Незважаючи на те, що стрілка барометра відносин Росії та України вже давно показує політичну дружбу, а з листопада цього року в Росії розпочався "рік України", деякі камені спотикання між двома колишніми братськими республіками все ж залишилися.

І якщо інцидент зі збитим російським авіалайнером Москва не вирішила за потрібне перетворювати на серйозну тему для обговорення, то в економіці у Михайла Касьянова і Анатолія Кінаха такі теми, безумовно, знайдуться.

Не виключено, що українська делегація на переговорах висуне вимогу про часткову оплату Росією послуг України щодо транзиту газу. При цьому українська сторона не готова прийняти запропоновану Росією оплату за прокачування газу живими грошима, а не газом.

На думку високопоставленого чиновника з Білого Дому, така "упертість" українців зумовлена тим, що схема "транзит за газ" залишає набагато більше можливостей для махінацій, ніж оплата грошима. Крім того, є і ще одна причина, через яку Україна так тримається за російське блакитне паливо, - перепродаж частини газу, яку отримує Київ, в Європу.

До вже звичного питання оплати газу, який постачається в Україну, додалася ще одна, не менш важлива тема: квоти на експорт українських труб. У свій час Україна поставляла більше, ніж 1 млн. тонн труб на російський ринок, але вже з квітня поточного року це постачання було обмежене угодою про квоти, згідно з якою український експорт обмежувався 620 тис. тонн.

У Києві цей захід розглядають як тимчасовий і сподіваються після закінчення терміну дії угоди - в грудні 2001 року - повернутися до колишніх правил. Однак Москва не розділяє оптимізму української сторони: останні переговори з цієї нагоди в жовтні та листопаді виявили небажання російської сторони розкрити братські обійми українським трубам. І справа тут не в упередженій політиці російського уряду.

Україна давно відома як держава, що постачає на світові ринки продукцію чорної металургії за демпінговими цінами. Низька вартість робочої сили, а також податкові, комунальні і митні пільги з боку уряду дозволяють українським виробникам експортувати свою продукцію за цінами на 20-35% нижчими за ринкові.

Гостроти в питання додали також песимістичні прогнози розвитку російської трубної галузі на 2002 рік, які з'явилися незабаром після падіння цін на нафту. Багато фахівців побоюються, що вже в наступному році в Росії може статися різке зниження споживання труб - на 25-35%. У зв'язку з цим російська сторона вже запропонувала Україні переглянути розмір квот у бік зниження їх до 440-400 тис. тонн на рік. Така позиція співпадає з інтересами вітчизняних виробників, однак можна передбачити, що Київ спробує виторгувати для себе більш сприятливі умови: якщо вже не скасувати квоти взагалі, так хоч залишити їх на колишньому рівні.

Україна напередодні зустрічі прем'єр-міністрів поквапилася озброїтися додатковими козирями у розмові з Росією - порушила декілька антидемпінгових розслідувань проти російських імпортерів електролампочок, соди і дорожніх стрілок. Не виключено також, що Київ може ввести квоти на постачання російської руди.

У будь-якому випадку ясно, що діалог між Україною і Росією буде вельми напруженим. Питання про труби ув'язується з виирішенням проблем транзиту російського газу в Європу через територію України, і тому можна передбачити, що ці теми будуть також обговорюватися на зустрічі президентів Росії та України в Харкові в середині грудня.

Прогнозувати, яким буде остаточний підсумок торгово-економічних суперечок Києва і Москви складно, однак не викликає сумніву, що Росія з цілковитою певністю буде відстоювати свою позицію по скороченню ввезення українських труб.

Ризикувати економічним благополуччям низки російських регіонів, а також погодитися на скорочення податкових надходжень від підприємств вітчизняної трубної галузі - не в прагматичному стилі нинішньої російської влади. Отже, дружба Росії з Україною буде розвиватися сама по собі, а розв'язання економічних питань - по-своєму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News