Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну змусять платити за газ за протоколом

Середа, 5 грудня 2001, 11:50
В Москві пройшло засідання російсько-української міжурядової комісії з торгово-економічної і науково-технічної співпраці. Головний підсумок - Україна пішла на поступки Росії у питанні про форму оплати газу.

Попереднє засідання комісії відбулося, коли російським прем'єром ще був Євген Примаков. Відтоді прем'єри часто мінялися і в Москві, і в Києві, і вважали за краще вирішувати двосторонні проблеми під час робочих зустрічей.

Останнім часом такі контакти починають приносити результати, тим більше що зближення сусідніх держав почалося на рівні президентів - з Кучмою Путін зустрічається навіть частіше, ніж з союзником Лукашенком. В результаті почали вирішувати головну економічну проблему - українські борги за газ.

На початку жовтня навіть історія зі збитим Ту-154 не зашкодила прем'єрам двох країн - Михайлу Касьянову і Анатолію Кінаху - домовитися про реструктуризацію українського боргу за газ. До речі, на вигідних для України умовах. Крім того, після довгої перерви енергетичні системи двох країн відновили роботу в паралельному режимі.

Так що у російського прем'єра були підстави сказати під час відкриття засідання комісії, що "за минулий час ми розглянули деякі проблеми, які вже не є проблемами".

Михайло Касьянов заявив, що вже в першому кварталі майбутнього року будуть узгоджені основні документи щодо створення між Україною і Росією зони вільної торгівлі. Російсько-український торговий оборот росте і в цьому році досягне $1112 млрд.

Що стосується газової проблеми, то сторони погодилися підписати протокол про постачання російського газу в Україну у 2002 році, в якому були б визначені обсяги постачання, терміни і форми оплати газу. Документ повинні були підписати вже цього вівторка, але відклали цю подію на два тижні. Однак Росія, схоже, все-таки добилася від України деяких поступок.

Як повідомив після закінчення засідання Михайло Касьянов, Росія оплачуватиме частину транзиту свого газу через Україну грошима, що набагато вигідніше. Досі Москва платила за транзит саме газом, який можна було відправити на експорт за більш високою ціною.

Анатолій Кінах дав зрозуміти, що гарантією надійності України як партнера можуть стати її активи - він запропонував російським підприємцям більш активну участь у приватизації держмайна в Україні і спільних проектах. Росія, за словами Михайла Касьянова, готова брати участь у будівництві нових енергоблоків на Рівненській і Хмельницькій АЕС, які мають компенсувати енергосистемі України закриття Чорнобильської станції. Крім того, Москва і Київ спільно розробляють нові моделі літаків - Ан-70, Ан-140 і Ту-334, якими будуть поступово замінювати свій застарілий авіапарк.

Ну а серед невирішених проблем у відносинах Москви і Києва на перше місце виходить тепер не "газова", а "трубна". Українські трубні заводи - традиційні конкуренти російських, і цього року Москва ввела квоту на постачання труб з України. Замість 1 млн. тонн українські підприємства продадуть у 2001 році всього 620 тис. тонн труб.

Причому російські виробники вимагають ще зменшити квоту наступного року. Вони побоюються, що через падіння цін на нафту російські компанії скоротять закупівлю нових труб і ринок звузиться. Київ вимагає скасування квот, але Росія зараз займає жорстку позицію - або квоти або високе (фактично заборонне) імпортне мито для труб. У такій ситуації збереження обмежень для України може стати компромісом, що влаштовує обидві сторони.

Завершивши роботу комісії, Касьянов і Кінах домовилися не розлучатися більше надовго і збирати міжурядову комісію кожні півроку. Наступне засідання заплановано провести у липні 2002 року у Києві.

Все про труби та газ (російською)

Второй заход Украина все еще хочет поставлять свои трубы в Россию, Известия

Касьянов и Кинах нашли общий язык, Время новостей

Газ остался президентам Премьеры России и Украины его поделить не смогли, Коммерсантъ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування