Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Духовний лідер талібів мулла Омар просить про помилування

Середа, 5 грудня 2001, 13:40
Лідер руху "Талібан" мулла Мохаммад Омар попросив амністії для себе і деяких високопоставлених чиновників свого режиму. Про це йшлося у його телефонній розмові з Хамідом Карзаєм, який командує частиною антиталібських сил, які тримають в облозі Кандагар.

Карзай був призначений на конференції з афганського урегулювання у Бонні главою нового перехідного уряду Афганістану. Прем'єр-міністр повідомив, що веде переговори з талібами про здачу Кандагара, останнього великого оплоту талібів.

Як повідомляється з посиланням на посередника в переговорах з талібами, Хамід Карзай вже дав гарантії лідеру руху "Талібан" муллі Мохаммаду Омару, що він не буде відданий під суд або вбитий.

За даними джерел, останній бастіон афганських талібів місто Кандагар вже у четвер може капітулювати перед силами польового командира Хаміда Карзая.

"Ми працюємо над мирною капітуляцією, - сказав посередник. - Сподіваюся, що до завтрашнього дня відбудеться здача Кандагара".

Тим часом офіційні представники Пентагона зазначають, що штурм Кандагара може початися у найближчі години. Місто, яке зараз контролюють таліби, повністю оточене силами Північного альянсу і пуштунськими племенами. Не виключено, що у боях за Кандагар візьмуть участь й американські морські піхотинці.

Дані про втрати у керівництві організації "Аль-Каїди" надходять суперечливі. Поки не підтверджено повідомлення про поранення найближчого сподвижника Усами бен Ладена Аймана аз-Завахірі.

За даними джерел, близьких до керівництва талібів, у ході американського бомбардування афганського міста Кандагар загинули дружина і три дочки Аймана аз-Завахірі. Повідомляється, що родичі найближчого сподвижника міжнародного терориста номер один загинули у неділю.

Єдина інформація, якою мають в своєму розпорядженні служби безпеки Об'єднаного антиталібського фронту, - це те, що і бен Ладен і аз-Завахірі переховуються зараз в печерах Тора-Бору у 50 км на північ від Джелалабада. Очікується, що найближчим часом у цей район будуть стягнуті додаткові сили Об'єднаного антиталібського фронту.

А тим часом індійської міністр внутрішніх справ Лал Крішна Адвані заявив про арешт людини, яка підозрюється у зв'язках з терористом Усамою бен Ладеном і його організацією "Аль-Каїда". Арештований визнав, що організація планувала провести теракти у Великобританії, Австралії й Індії після 11 вересня.

"Ми заарештували цю людину місяць тому у Бомбеї, і він у дечому зізнався, - повідомив міністр. - Теракти, подібні американським, вони мали намір здійснити в Англії, в Австралії і в Індійському парламенті".

"У нас вже була можливість перевірити те, що він сказав, і на сьогодні ми можемо підтвердити його заяви", - додав Адвані.

НТВ.Ру

Читайте також:

* Главою тимчасового уряду Афганістану став пуштунський лідер Хамід Карзай
* Завершується операція з пошуку бен Ладена
* Джихад продовжиться навіть у разі смерті бен Ладена
* Бен Ладен набагато ближче до створення атомної бомби, чим припускали
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування