Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Веб-експансія СДПУ(О): крок уперед, два на місці?

Середа, 5 грудня 2001, 15:36
Москва допомагає СДПУ(О) робити сайт партії. Це один з небагатьох фактів, про які розповіли журналістам на прес-конференції, присвяченій оновленню інтернет-сторінки есдеків, представники партії. Про це ми знали і до цього.

По суті, подія сама по собі на подію і не тягне: у партії сайт існував і до цього, правда, чомусь у доменному просторі телеканалу "Інтер" (http://sdpu.inter.kiev.ua). Зроблений він був у порівнянні із звичайним політичним вебом досить професійно, але популярністю відвідувачів не користувався.

Партійна сторінка (о - оновлена) отримала нову самостіййну адресу, однак з "Інтером", як і раніше, товаришує - принаймні загальноукраїнські новини черпаються з "Подробиць", які мають спільну з програмою "Інтера" назву. Саму прес-конференцію повинен був вести Олександр Зінченко, який, при всій заявленій важливості експансії есдеків у всесвітню павутину, так на неї і не потрапив.

Воно б і добре - замість Зінченка про сайт розповідали люди, які, за ідеєю, повинні були безпосередньо прикласти руку до оновлення політресурсу, але все не так просто.

"Завідуючий змістом" сайту Юрій Говоруха розповів цілком банальні речі. Сайт служить каналом прямої інформації про діяльність партії і дозволяє здійснювати зворотний зв'язок звичайних користувачів. Авжеж, про необхідність веб-ресурсів можна було б говорити ще кілька років тому, але не у 2001 році! Це все одно, що обговорювати новий дизайн візитних карток.

Сайт призначений як для членів партії, так і для всіх прихильників, що цікавляться, журналістів (щоб не перекручували очевидні речі), політологів. При чому на сторіночці немає закритих зон, кожний відвідувач має доступ до абсолютно всієї інформації про діяльність партії. Творці сайту сподіваються, що таким чином їм вдасться інформувати, насамперед, регіональну пресу, якій зараз доводиться користуватися "неперевіреними" джерелами.

Але тут є одне маленьке "але". Якщо СДПУ (О) змогла підключити до інтернету всі свої регіональні відділення, то це зовсім не означає, що преса в цих же місцях матиме доступ до мережі. Хоч, можливо, після комп'ютеризації шкіл, проведеної до першого вересня, есдеки переключаться на "інтернетизацію" регіональних ЗМІ.

На невинне запитання про те, хто є розробником сайту, Говоруха повідомив, що технічними деталями він не володіє, а Євген Шафранський, представник прес-служби виконкому, підозріло швидко прокоментував: PR-допомогу Москва есдекам надає тільки у розв'язанні "інтернет-проблем", про що днями заявив Віктор Медведчук. Це викликано тим, що в Україні "фахівців такого рівня немає". У голові одразу виникло риторичне питання: а як же вітчизняні програмісти і веб-дизайнери успішно працюють в офшорі і за кордоном?

Есдеки не вважають інтернет серйозним ідеологічним ресурсом, зараз їх основне завдання - навчити партійців користуватися комп'ютером і інтернетом. Що ж - це цілком розумно, але скликати заради цього прес-конференцію?

Ефективність ресурсу вимірюватиметься кількістю відвідувачів (на момент публікації статті їх було близько 300 осіб - за середу), а також кількістю статей, написаних на підставі матеріалів сайту.

Сам сайт вельми цікавий. Так, заходячи на нього, будь-який користувач насамперед отримує інформацію не про саму партію або її новини, а п'ять стратегічних принципів, що використовуються СДПУ (О) для роботи в інтернеті. Принципи всі гарні, але після ознайомлення з ними так і хочеться спитати - ну й що – до чого тут, власне, соціал-демократія?

Але есдеки обіцяють, що в недалекому майбутньому нові інтернет-проекти дозволять створити "єдиний інформаційний соціал-демократичний простір". На прес-конференції з'ясувалося, що мова йде, насамперед, про оновлення сайтів лідерів партії. На жаль, у зв'язку з відсутністю Зінченка, не вдалося прояснити - а може все ж-таки це натяк на інформаційний простір, що контролюється есдеками?

Новини партії оновлюються раз на тиждень, але Говоруха пообіцяв, що під час передвиборної кампанії це відбуватиметься трохи частіше. При цьому на першій сторінці неможливо визначити дату новин, які вже є у наявності. Хоч би лише малодосвідчені українські користувачі не заплуталися!

Форум нового сайту присвячений кільком темам. Судячи з усього, розробники вирішили вшанувати і молодь, оскільки, як відомо, 75% українських серферів в інтернеті - молоді люди до 30 років. Наприклад, до обговорення "Земельного кодексу" користувача запрошують цитатами з Гребенщикова. Але аншлагу все одно поки що не видно.

За великим рахунком зім'ята презентація проекту - ще один приклад починів, які "хотілося зробити як краще, а вийшло - як завжди". Журналісти,що прийшли на прес-конференцію, так жодного разу не почули від організаторів доменної адреси предмету обговорень, і декому довелося уточнювати в сусідів, де саме вона висить. Але якщо сайти створюються, це означає, що це комусь треба? Москві?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування