"Жінки за майбутнє" – політичний полтергейст

Середа, 5 грудня 2001, 18:18
У принципі, політики самі вільні вирішувати, як поводитися з пресою. Вітчизняна практика знає різні лінії поведінки - з участю товстуватого конверта, запрошення на фуршет або просто дачних бесід під шашлик. Однак існує ще один, абсолютно бездарний варіант, який політики хоч рідко, але використовують - журналістів можна просто ігнорувати.

Є в Україні дуже цікавий проект - "Жінки за майбутнє" називається. За останніми рейтингами, кажуть, стабільно проходить до парламенту - широкою колоною подруг першої леді країни. Однак, крім Людмили Кучми, персони непублічної, яка не має формального відношення до блоку, у "ЖЗМ" є і офіційний лідер - Валентиною Довженко звуть.

У української громадськості, яка читала в словниках значення слів "демократія" і "гласність", до цієї пані нагромадилося сила-силенна питань. І про роль Кучми в блоці, і про фінансування трупи агітаторів, які гастролюють країною. І про те, чому штаби "Жінок" відкривають в школах і будинках піонерів. Дуже хочеться почути з вуст пані Довженко визначення терміну "адміністративний ресурс". Або прізвища героїв - тих багатих членів об'єднання, яким не шкода своїх грошей на цементування в новому парламенті кучмовської більшості. А передвиборча каса? Якщо взяти тарифи на телерекламу, то виходить, що ліміти "Жінок" вже на виході. Але ж виборча кампанія ще не почалася. Ой, вибачте, ці гроші не рахуються, окреме спасибі авторам норми про 90-денну передвиборну кампанію!

Але чому ми все про матеріальне та про матеріальне? Страх як хочеться дізнатися у пані Довженко, в якій школі вивчали історію найняті нею пропагандисти. І чи поділяє вона точку зору своєї власної телереклами, якою кожного вечора лякають українців. Адже за версією ролика "Жінок за майбутнє", страшні конфлікти, які вже десятиріччя кровоточать на пострадянському просторі - Чечня, Абхазія - це результат не міжетнічної катастрофи, а усього-навсього "гри політиканів".

Однак не буде знати країна відповідей на ці питання - тому що лідерша "Жінок" хоч і йде у велику політику, але уміє ігнорувати принципи публічності.

У середу Довженко давала прес-конференцію про те, як Комітет з питань сім'ї і молоді, який вона два тижні як очолила, допомагає молодим підприємцям. При цьому питання УП на передвиборну тематику її чомусь збентежило. А після прес-конференції Довженко взагалі розмовляти відмовилася - є, мовляв, справи поважливіші, поспішаю на переговори, щоб вибити з бюджетного комітету гроші на розвиток українських сімей і молоді.

У результаті замість повномасштабного сеансу викриття чуток і домислів навколо себе, "Жінки за майбутнє" вирішили грати в хованки. Шумлять "ЖЗМ" на всю країну, а хто такі - не знає ніхто. І не хочуть в об'єднанні, щоб про них щось дізналися. З таким же успіхом можна агітувати народ голосувати за полтергейст.

Хоч ні, неправда. Після спілкування кореспондента УП з пані Довженко, один момент все-таки прояснився - лідер "Жінок за майбутнє" вважає припустимим говорити незнайомим людям: "ти".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News