Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимчасовий афганський уряд і його лідер влаштовують всі сторони, але його збираються бойкотувати афганці

Четвер, 6 грудня 2001, 13:21
Глава тимчасового афганського уряду Хамід Карзаї поки влаштовує всі сторони, добре говорить англійською й урду, а також має міцні зв'язки з США і Пакистаном. 44-річний пуштун з царського роду дуррані народився у Кандагарі, початкову освіту отримав в Кабулі, а вищу - в університеті індійського міста Сімла (штат Химачал Прадеш).

Його батько - Абдул Ахад при королі Захир Шахові був значним політичним діячем, членом парламенту від Кандагара. У 1999 році він був убитий невідомими терористами, ніби талібами, у пакистанському місті Кветта, після чого його син Хамід був обраний вождем впливового пуштунського племені попалзаі.

Політичну кар'єру Хамід Карзаї почав у еміграції у Пакистані, де у 1985 році зайняв у Пешаварі посаду начальника інформаційного департаменту Національного фронту звільнення Афганістану (НФОА), очолюваного першим президентом уряду моджахедів професором Сігбатуллою Моджаддаді.

У 1987 році він очолив тут політичний департамент НФОА. Карзаі займався у тому числі фінансуванням і озброєнням своїх одноплемінників в районі Кандагара, які воювали проти радянських військ. Він - автор бестселера "Талібан", монографії, в якій детально розповідається про історію приходу до влади афганських фундаменталістів.

За уряду Муджаддаді Карзаі займав пост заступника міністра закордонних справ, а потім деякий час підтримував талібів (у 1994-1995 рр.), які об'єктивно припинили в Афганістані різанину і міжусобні розбірки між різними польовими командирами. За деякими даними, він навіть пропонував стати їх представником в ООН.

Однак потім прозахідно настроєний Карзаі порвав стосунки з фундаменталістами, що насаджують у країні середньовічні порядки.

Він довгий час проживав у США, де його сім'я володіє мережею афганських ресторанів у Чікаго, Сан-Франциско, Бостоні і Балтіморі і, за деякими відомостями, має зв'язки з ЦРУ, а також пакистанською розвідкою. На одній з фотографій Каразаі тисне руку шефу ЦРУ Уїльяму Кейсі під час одного з його візитів у Пакистан.

Сім'я Карзаї володіє у Пакистані нерухомістю в Ісламабаді, Кветті і Пешаварі. Останнім часом Карзаї підтримував екс-короля Захір Шаха і активно брав участь у так званому Римському мирному процесі.

Наступного дня після початку контртерористичної операції США (8 жовтня) Карзаї з Пакистану перебрався в Афганістан, де почав переговори з вождями пуштунів зі створення антиталібської коаліції. Він трохи не загинув, коли село, де Карзаі зупинився на ніч з декількома десятками своїх прихильників, оточив загін талібів.

Напередодні Карзаї отримав легке поранення від вибуху американської бомби, яку скинули через помилку на позиції пуштунів, і внаслідок чого були поранені декілька десятків афганців і американські командос. За повідомленням газети "Доон", першим кроком Хаміда Карзаї як глави нової афганської адміністрації, який буде працювати протягом шести місяців до скликання Лоя джирги (вищої ради старійшин), стало оголошення загальної амністії. "Я - противник зведення особистих рахунків, - відзначив він, - і хочу лише миру і національного возз'єднання".

22 грудня Хамід Карзаї повинен офіційно вступити в посаду і отримати "бразди правління" з рук президента Ісламської держави Афганістан Бурхануддіна Раббані. Карзаї виступає також за введення у Кабул міжнародного миротворчого контингенту. Як відомо, з 30 членів нового афганського уряду 18 - представники Північного альянсу, причому їм дісталися пости голови МЗС (доктор Абдулла), керівників Міноборони (генерал Мохаммад Фахім Касим) і МВС (Мохаммад Юнус Кануні).

Пуштунському лідеру, на думку місцевих спостерігачів, вельми важливо у цих умовах, щоб у Кабулі були б розміщені миротворці ООН для забезпечення власної безпеки і запобігання можливим міжетнічним зіткненням.

Тим часом один з найбільш впливових командирів Північного альянсу генерал Абдул Рашид Дустум збирається бойкотувати сформований в Бонну тимчасовий уряд Афганістану.

Індійські ЗМІ повідомили у четвер з посиланням на заяву Дустума, що він ухвалив таке рішення після того, як його делегації, що брала участь в переговорах, не було надане гідного місця у тимчасовому уряді.

Дустум зазначив, що наполягав на наданні портфеля міністра закордонних справ. Замість цього, з його слів, делегації були запропоновані пости міністрів промисловості, сільського господарства і шахт.

"Ми засмучені цим рішенням, яке принижує нас", - сказав він. При цьому Дустум додав, що не прибуде у Кабул доти, доки там не буде сформовано постійного уряду. Він також підкреслив, що не дозволить тимчасовому уряду використати нафтові і газові ресурси північних провінцій, що контролюються його військами.


РІА Новини

Читайте також:

* Мулла Омар знімає з себе всі повноваження і здає Кандагар
* Тимчасовий афганський уряд і його лідер влаштовують всі сторони, але його збираються бойкотувати афганці
* Мулла Омар не просив про помилування*https://www.pravda.com.ua/?11125-129-1}
помилування

* Главою тимчасового уряду Афганістану став пуштунський лідер Хамід Карзай
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування